Byygnaden som brinner vid Stureplan är väldigt hårt skadad. Enligt Brandförsvaret är det risk att fasaden ska rasa. Foto: SVT/Kristin Törngren, Sveriges radio/Anders Hildemar Olsson, TT

Storbrand i centrala Stockholm under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En stor brand härjade på tisdagen i ett hus i centrala Stockholm, bara ett stenkast från Stureplan. Två personer fördes till sjukhus med rökskador. Även fastigheterna mittemot evakuerades och spridningsrisken var stor. Först efter klockan 20 fick räddningstjänsten kontroll över branden.

Det var vid femtiden på tisdagsmorgonen som räddningstjänsten fick larm om branden i huset, som ligger i korsningen av Jakobsbergsgatan och Biblioteksgatan på Norrmalm. Två personer fick lyftas ned med maskinstege och sex personer blev påverkade av röken – två av dem fördes sjukhus med ambulans.

”Det är en lång insats”

Mellan 70 och 80 brandmän från flera olika brandstationer bekämpade branden under tisdagen.

Storbrand vid Stureplan

– Det är en lång insats, nu försöker vi lösa det praktiskt med att få hem folk som jobbat hela dagen och få dit ny personal, säger Göran Stark vid Storstockholms brandförsvar.

Under morgonen kom uppgifter om att det fanns en gasflaska inne i byggnaden, och vid halvniotiden hördes en kraftig explosion. Det var en syrgasflaska som exploderade på platsen, men ingen skadades.

Brann från källare till vind

Byggnaderna på Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan, mittemot det brinnande huset, tömdes av polisen. Husen intilll det evakuerades redan på morgonen då spridningsrisken bedömdes som stor. Ett stort område vid Stureplan spärrades av.

– Det är ett sekelskifteshus med träbalkar, det brinner hela vägen från vinden till källaren och hela konstruktionen försvagas, säger Toni Frank vid Storstockholms brandförsvar vid lunchtid på tisdagen.

– Dessutom har inte brandcellsindelningen fungerat på grund av att huset var under renovering. Annars fungerar varje lägenhet som en brandcell som ska kunna stå emot brand i en timme, men nu fanns ingen sådan indelning och då får branden ett helt annat förlopp, säger han.

Risk för byggnadskollaps

Först bedömde räddningstjänsten att risken var stor att hela huset skulle rasa samman. En besiktning på tisdagseftermiddagen visade dock att rasrisken finns kvar, men inte är lika omfattande som räddningstjänsten först trodde.

– Utifrån vad man kan se från utsidan finns ingen överhängande risk för byggnadskollaps. Däremot kan delar av fasaden falla, säger Torbjörn Mattsson, brandinspektör vid Storstockholms brandförsvar.

Brandmännen bekämpade under lång tid glödbränder som spred sig i huset, och en lägenhetsbrand uppstod på innergården. Först vid 20.15 var branden under kontroll.

– Vi jobbar med begränsning och eftersläckning. Vi kommer att vara kvar över natten, men trappar successivt av med styrkorna, säger Torbjörn Mattsson.

Fastigheten som brunnit byggdes i slutet av 1800-talet och är av högt kulturhistoriskt värde. Huset är nu svårt skadat, och det är oklart vad som kommer att finnas kvar av det.

– Om fasaden är förstörd eller inte kan vi inte svara på, utan vi får invänta en inspektion, säger Torbjörn Mattsson.

Utreds som mordbrand

Räddningstjänsten och polisen vet inte vad som startade branden. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand för att ha alla utredningsmöjligheter öppna. Men det betyder inte att man tror att branden är anlagd.

Toni Frank säger att så här stora bränder i Stockholms city är ovanliga.

– Jag kan inte påminna mig något liknande – den senaste jag kommer att tänka på var när Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen brann, där hade vi också en stor insats.

Det brinner i ett hus nära Stureplan i centrala Stockholm och evakuering pågår. Släckningsarbetet kan ta hela förmiddagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Sex brandstationer arbetar med att släcka branden. Foto: Daniel Wiorek/Sveriges Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand vid Stureplan

Mer i ämnet