Femtio brandmän hjälptes åt med släckningsarbetet i den kraftiga branden. Foto: TT-bildVisa alla (7)
Visa alla (7)

Kungliga konsthögskolan i kraftig brand

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen utbröt en kraftig och svårsläckt brand på Kungliga konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Brandförsvaret fick spränga bort taket för att göra släckningsarbetet. Vid klockan 23 gick det ”åt rätt håll”, men runt klockan 05 på morgonen var branden ännu inte under kontroll.

Larmet om den första branden kom in vid 16-tiden på onsdagen och enligt ledningsoperatören vid Storstockholms brandförsvar brann det då på fjärde våningen. Fem brandstationer bestående av 50 personer skickades till platsen.

Vid klockan 23 hade läget lugnat sig, men fortfarande vid klockan 05 på torsdagsmorgonen var branden inte under kontroll. Ett 40-tal brandmän bekämpar branden.

– Vi jobbar på, säger Johan Winsnes, ledningsförman vid Storstockholms brandförsvar.

– Det har lugnat ned sig och går åt rätt håll, men det är ett tungt arbete och det ska brytas och bändas och man får öppna upp hela taket för hand.

Det finns ingen risk för att branden ska sprida sig utanför byggnaden, enligt räddningstjänsten, men de materiella skadorna blir stora.

– Det blir en totalskada på vind och tak och stora skador även på övriga delar av byggnaden, säger Jonas Fröjmark, ledningsförman vid Storstockholms brandförsvar.

Började brinna i kartonger

Det var kartonger och skräp på våning fyra som hade börjat brinna.

– Vi fick larm om rök ut genom fönster. Det var en ganska stor utryckning redan initialt, sa Ulf Tholén, ledningsoperatör Storstockholms brandförsvar.

Ingen person ska ha skadats allvarligt i branden men räddningstjänsten uppmanade på kvällen boende i området att stänga fönster och dörrar för att slippa få in rök.

– Det är mycket rök och bra att stänga ventilationen, säger Johan Winsnes på Storstockholms brandcentral.

Spred sig till vinden

Vid sextiden meddelade räddningstjänsten att branden, som man ett tag trodde var släckt, hade spridit sig uppåt i byggnaden.

– Nu har vi hittat en brandhärd uppe på vinden, det brinner ordentligt. Det är ett allvarligt läge, vi har inte kontroll över branden just nu, sa Johan Winsnes på Stockstockholms brandcentral strax efter klockan 19.

Han bekräftade vid 19-tiden att det rörde sig om en fullt utvecklad vinds- och takbrand och att den blev värre och värre.

– Det brinner mer nu än initialt och det har spridit sig över hela vinden.

Vittnet Viggo Langert befann sig på kvällen vid slottet och sa att man knappt kunde se över vattnet.

– Det stinker brandrök, man ser knappt över till andra sidan. Man ser också flammor från taket.

Branden sprider sig neråt

Vid 20-tiden jobbade räddningstjänsten fortfarande för fullt med att släcka branden som höll sig stark.

– Vi måste spränga hål i taket för att släppa ut brandgaser, säger Johan Winsnes.

Branden spred sig nedåt i byggnaden och räddningstjänsten jobbade enbart med släckning utifrån eftersom insidan av byggnaden var för riskfylld av befinna sig i.

– Det är helt enkelt för farligt att befinna sig där inne just nu, säger Johan Winsnes på Stockstockholms brandcentral klockan åtta.

När taket sprängdes vid halv nio-tiden hördes smällen över stora delar av Stockholm.

Vid halv tio deltog 70 personer från räddningstjänsten i släckningsarbetet. Branden var då fortfarande inte under kontroll.

– Sprängningen av taket var lyckad så nu ska vi försöka gå in med rökdykare för att komma åt branden även från insidan.

Undervisningen påverkas inte

Enligt högskolans fastighetschef Peter Jansson har maskiner i byggnaden blivit vattenskadade, och i ateljéerna har garanterat elevarbeten skadats.

– Själva undervisningen påverkas inte jättemycket, men det påverkar studenterna som har sina ateljéplatser på det här planet. Under morgondagen ska vi hitta nya platser åt dem, det är ett arbete som har påbörjats redan nu, säger Jansson.

Viktigt meddelande till allmänheten

Visa

Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden på Konsthögskolan

Mer i ämnet