Brandmännen tvingades arbeta från utsidan av byggnaden. Foto: TT-bild

”Skadorna kommer att bli omfattande”

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga brand som på onsdagseftermiddagen utbröt i Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen i Stockholm kommer att skada byggnaden svårt. – Vi har sprängt bort taket för att kunna släcka utifrån, säger Johan Winsnes på räddningstjänsten.

Konsthögskolan i Stockholm kommer efter den stora brand som utbröt på onsdagen att få mycket stora skador.

– Branden började på fjärde våningen och spred sig sedan till vinden. Det blev en fullt utvecklad tak- och vindsbrand, säger Johan Winsnes på räddningstjänsten.

Storbranden på Konsthögskolan

”Kommer att bli stora skador”

Vid 20.30-tiden tvingades brandmännen spränga bort taket från skolan för att kunna arbeta med släckningsarbetet utifrån.

– Det är för farligt från insidan, sa Johan Winsnes.

Branden spred sig nedåt i byggnaden och man visste på kvällen inte hur stora skadorna på huset skulle bli.

– Det kommer bli stora skador, byggnaden är kraftigt rök- och brandskadad, säger Johan Winsnes.

Grafikverkstad och studentateljé

Johan Hjerpe är presskontakt på Kungliga Konsthögskolan och han är orolig över vad som skadats i byggnaden.

– Det är väldigt tråkigt. Vi vet ju inte hur pass mycket branden spridit sig, men vi kommer förhoppningsvis ses under morgondagen och göra en inventering, säger han på onsdagkvällen.

Byggnaden som brunnit fungerar som verkstad för olika grafiska tryck men består även av studentateljéer. Johan Hjerpe har svårt att bedöma värdet på det som finns i lokalerna.

– Det finns jättegamla maskiner som kommer vara svåra att hitta igen om de förstörts. Sen finns självklart studenters verk som är svåra att återskapa, men det går inte att bedöma något direkt marknadsvärde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden på Konsthögskolan

Mer i ämnet