Foto: Montage/SVT

15-åring dömd för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Det som skulle bli en festkväll för några ungdomar vid Gransäterskolan slutade i en mardröm för en flicka. Nu döms en 15-årig pojke för att ha våldtagit henne.

Det var i juli i år som några kompisar träffades vid skolan i Bålsta för att umgås och dricka alkohol. Men flickan blev sist kvar av alla och drogs in i ett skogsparti av 15-åringen. Där sade hon flera gånger nej, enligt sin berättelse för rätten, men mannen fortsatte. Hon beskriver förloppet som att han styrt henne ”som en docka”. 15-åringen ska ha tvingat till sig oral, vaginalt och analt samlag. Han ska ha hållt för hennes mun och hållit fast henne när hon försökt att skrika. Hon grät högljutt och beskriver det som att hon fått panik.

En förbipasserande man ska ha hört henne och avbrutit våldtäkten. Han säger att flickan klagat över magsmärtor och sagt att hon ville gå hem. 15-åringen hade sagt att det var okej och att flickan bara var full. Vittnet ringde polisen.

Flickan säger till rätten att hon har mått mycket dåligt efter händelsen, och att hon fortfarande gör det.

140.000 i skadestånd

Uppsala tingsrätt bedömer flickan som trovärdig men tycker att 15-åringens historia har överbevisats av de vittnen som funnits där både före och efter våldtäkten. Om pojken varit vuxen hade ministraffet blivit minst 2 års fängelse. På grund av pojkens ålder blir straffet istället ungdomstjänst i 130 timmar. Hade sluten ungdomsvård istället dömts ut skulle det krävts synnerliga skäl, något som domstolen inte hittat i det här fallet.

Utöver ungdomstjänst döms pojken även att betala 140.000 kronor i skadestånd till flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.