Sven-Erik Alhem ifrågasätter polisens agerande vid insatsen i Örsundsbrotrakten.

Sven Erik Alhem ifrågasätter polisens agerande

Uppdaterad
Publicerad

Polisen borde ha ringt in hjälp från piketen i Stockholm tidigare, menar tidigare överåklagaren Sven Erik Alhem.

– Jag utgår från att man känt till att den egna styrkan lokalt inte fanns tillgänglig vid tillfället, det måste man rimligen ha fått klarhet i mycket snabbt. Då hade ju rimligen, tycker jag, en sådan åtgärd varit påkallad så att man hade fått piketen från Stockholm på plats tidigare, säger Sven Erik Alhem till Sveriges Radios P4 Uppland.

Det dröjde fyra timmar från att kvinnan larmade fram till polisen gick in i huset i Örsundsbrotrakten på skottdagen. Då var kvinnan död, och två barn hittades inne i huset.

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

LÄS MER: Polisen på mordplatsen – efter fyra timmar

SVT Nyheter Uppsala begärde ut händelserapporten från det misstänkta mordet. I den framkommer det att polisen hör barn skrika inifrån huset redan när man anländer till platsen. Ändå dröjer det fram till klockan 02.44 innan man tagit sig in i huset och konstaterat att barnen är fysiskt oskadda.

LÄS MER: Så agerade polisen under mordnatten

Polisens särskilda utredningsenhet ska granska Uppsalapolisens agerande vid insatsen för att se om det begåtts tjänstefel och om det finns personer som kan misstänkas för brott.

Sven Erik Alhem vill till P4 Uppland betona att det innan en utredning är verkställd inte går att komma med några fördömanden.

– Men det känns oroväckande lång tid som har förflutit, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

Mer i ämnet