Alla kommunalråd fick byta lösenord. Foto: Montage TT/Uppsala kommun

Åtgärden: ”Alla kommunalråd har bytt lösenord”

Uppdaterad
Publicerad

Tre kommunalråd i Uppsala fanns med i databasen över läckta lösenord. Sent igår kväll tog kommunens Chief information officer, Catrin Ditz, beslutet att alla kommunalråd måste byta lösenord.

SVT Dolds avslöjande om att miljontals konton och lösenord ligger öppna i olika databaser på nätet ger eko även i den lokala politiken i Uppsala. Igår avslöjade SVT Nyheter Uppsala att Ilona Szatmari Waldau (V), Mohamad Hassan (L) och Maria Gardfjell (MP) fanns med i läckan. Något som fick kommunens CIO eller Chief information officer, Catrin Ditz, att ta till åtgärder.

– Det är beklagligt och det här är saker vi vet om sedan tidigare. Nu vet vi inte exakt vilka lösenord som är kopplade till de här mejladresserna som läckt ut men vi valde ändå att låta alla kommunalråd byta sina lösenord inom kommunen igår. Det är ett så pass enkelt första steg, säger hon.

SVT Dold – läckta lösenord
Catrin Ditz, Chief information officer, Uppsala kommun. Foto: SVT

Se mer: Hela SVT Dolds granskning av läckta lösenord

Måste byta ofta

Hon poängterar också att just inom kommunens verksamhet finns sedan tidigare krav på hur lösenorden ska vara utformade. En utformning som ska göra det extra svårt att ta sig förbi det.

– Dessutom tvingas alla anställda till regelbundna byten av lösenord. Annars kommer man inte in i systemen om man inte gör det, säger Catrin Ditz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet