Det händer att gropar grävs som barnen får bajsa i. Foto: TT

”Barnen får bajsa i handgrävda gropar”

Uppdaterad
Publicerad

Att gå på utflykt till lekparken är en uppskattad barnaktivitet, men det kan också ställa till problem. När barnen blir nödiga vid en lekpark i Örbyhus händer det att de får bajsa i handgrävda gropar eftersom personalen inte hinner gå tillbaka med dem till förskolan. Något som fått en invånare att kontakta kommunen med en särskild önskan.

Kvarnbacken är ett parkområde i Örbyhus som lockar små besökare. Där finns lekpark, grillplats och pulkabacke, och parken är populär både bland barnfamiljer och barngrupper från förskolor och skolor.

Det skriver en medborgare i Örbyhus till Tierps kommun. Men allt är inte guld och gröna skogar i parken. För när nöden kallar, då uppstår problem, skriver medborgaren:

”Som bekant blir små barn både kissnödiga och bajsnödiga när man minst anar det”.

Läs mer: Kommunen: Inga pengar till nödiga barn

Gropar grävs för hand

Att lämna gruppen och gå tillbaka till förskolan eller skolan är inte ett alternativ – där sätter personaltätheten stopp. Man är helt enkelt inte tillräckligt många vuxna för att någon ska kunna lämna gruppen och gå tillbaka till förskola eller skola när det är dags för toalettbesök, skriver medborgaren.

Istället tar man saken i egna händer:

”Det händer att gropar grävs, för hand, och att barnen får bajsa där i”, skriver medborgaren, som också beskriver hur man sedan lägger tillbaka jord över hålen för att täcka avföringen.

Bajs på skor och kläder

I skrivelsen till Tierps kommun står också att det händer att bajs hamnar på barnens skor och kläder eftersom barnen utför sina behov ”hukandes med byxorna neddragna till knäna”.

Medborgarförslaget, som togs emot av kommunen i mitten av september, avslutas med en önskan om att kommunen ställer ut en bajamaja vid Kvarnbacken. Något som enligt författaren skulle tas emot med öppna armar av personalen inom skolans värld.

– Vi har ingen offentlig toalett i Kvarnbacken och det skulle vara det perfekta stället för förskolan, skolan och barnfamiljer, säger personen bakom förslaget när SVT Nyheter Uppsala når hen per telefon.

– Man tar med sig förskole- och skolbarnen till parken och åker pulka och så vidare men tänker inte på att man inte har tillgång till toalett där. Det är flera som har reagerat på att det här inte är riktigt okej. När man har gjort parken så fin vore det bra att få en toalett där.

Plockar med potta

Personal på en förskola som SVT har varit i kontakt med bekräftar att det är svårt för personalen att hinna med att ta med barnen tillbaka till förskolan för att gå på toaletten. Personalen brukar lösa det genom att ta med en potta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.