Beslut om bygglov på Ärna väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer kritik mot hur bygglovet för en flygterminal för civilfyg på Ärna i Uppsala klubbades igenom i plan- och byggnadsnämnden igår, torsdag.

Stark kritik kommer mot att bygglovet för en terminalbyggnad på Ärna hastigt klubbats igenom i plan- och byggnadsnämnden. Beslutet är fattat på ett odemokratiskt sätt menar både grannar i området och politiker.

Liv Hahne (M) förde upp en ny punkt upp på dagordningen när plan- och byggnadsnämnden träffades i går. Den handlade om bygglov för en terminalbyggnad för civilflyg på Ärna.

Ärna flygfält

Bygglov röstades igenom

En centerpartist var sjuk och en annan bedömdes vara jävig i frågan. Det ledde till att en majoritet röstade för att bygglovet skulle gå igenom.

– En politiker måste alltid titta på vilka möjligheter man har att få igenom en fråga som man vill få igenom, säger Liv Hahne.

S: Respektlöst och odemokratiskt

Ärnafrågan var planerad att tas upp i nämnden först den 29 december, och de rödgröna känner sig tagna på sängen.

– Jag tycker att det var respektlöst och på gränsen till odemokratiskt eftersom nämnden togs med överraskning och de var väl medveten om att centern inte kunde medverka i nämndens beslut. Liv Hahne utnyttjade detta, säger Monica Östman (S).

Detta är något som Liv Hahne inte håller med om.

– Det fastställdes en föredragningslista. Det var ingen som opponerade sig mot den. När ärendet kom visade det sig att Centern var jävig. I och med det fanns det en majoritet för beslutet, säger hon.

Men det hade du väl koll på innan?

– Ja det kan man ju säga.

Tiden för att lämna in synpunkter för de som bor i området har inte gått ut än.

Upprörda grannar

Lars Hylander är granne till Ärna och är starkt kritisk till att beslutet klubbats igenom innan närboende fått säga sitt.

– Man har ju inte tillåtit oss att yttra oss över huvud taget. Vi känner oss helt överkörda eftersom vi inte fått säga vårt, säger han.

Enligt Centerpartiets Stefan Hanna är beslutet ett svek mot Uppsalaborna, och enligt Socialdemokraterna har det kommit in överklaganden redan nu.

Men Liv Hahne ser inga problem med beslutet.

– Det är inte ett odemokratiskt beslut. Man röstar ja eller nej och det gjorde vi igår, säger Liv Hahne.                                                              

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ärna flygfält

Mer i ämnet