Foto: SVT

De förebygger brott med fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har det varit oroligt i bland annat Gottsunda, med en rad anlagda bränder och stenkastning mot polis och ambulans.

Men det finns de som satsar på att motverka oroligheter – genom att spela fotboll på natten.

Nattfotbollen lockar uppemot 300 ungdomar varje helg i stadsdelarna Sävja, Stenhagen, Gottsunda och Gränby. Verksamheten, som drivs av Sirius tillsammans lokala föreningar, vänder sig till ungdomar mellan 13-25 år.

– Eftersom ungdomarna kommer hit och spelar fotboll så håller de sig borta från kriminalitet, från att begå brott, och så är de samlade här för att ha kul, säger 19-åriga Hamza Mousa.

Oroligheter i Uppsala

Det är främst på lördagkvällar mellan klockan 20 och 24 som det spelas fotboll i de områden som enligt kommunens bedömningar är de mest utsatta. Tanken är att hålla ungdomarna sysselsatta och förebygga att det busas eller begås brott – och det har man lyckats med, säger Mejsam Abdulla, som grundat nattfotbollen.

LÄS MER: Här är mammorna som nattvandrar

Brotten har minskat

– Jag både tror det men också vet det för att jag har sett det under de här fyra åren hur det har påverkat ungdomarnas liv. Jag vet att det är väldigt viktigt för dem för det har blivit en del av vardagen.

Han får medhåll från Sirius fotbolls marknadsansvarige Cilla Fischer, som bland annat hänvisar till studier som visar att det leder till minskad brottslighet i utsatta områden.

– Det är en icke-fråga. Det hjälper, det minskar brottslighet, det ger ungdomar någonstans att vara, och framtidstro. Det är jätteviktigt att vi har sånt här i samhället.

Fotbollen allt han har

Nattfotbollen startade hösten 2012 och i år är första gången som man håller igång även under sommaren. För 16-åriga Fazel Hemmatyar betyder nattfotbollen mycket, eftersom den är hans enda aktivitet utöver svenskastudierna.

– Det är jätteviktigt med fotboll, det är den enda aktiviteten jag håller på med. Jag studerar lite svenska men förutom det så spelar jag bara fotboll, säger han.

Läs mer: Efter stenkastningen – satsar på sommarfotboll

Vill locka fler tjejer

Då de tjejer som dykt upp på nattfotbollen främst hållit sig på läktarna har man en separat tjejverksamhet i Valsätra, en verksamhet som man vill expandera. Men den långsiktiga förhoppningen är enligt Cilla Fischer att tjejer och killar ska spela nattfotboll tillsammans.

– Absolut skulle vi helst vilja ha en nattfotboll där det är både tjejer och killar. Men oftast är det flera killar vilket gör att tjejerna sätter sig och tittar på. Och då ser vi att det kommer fler tjejer om vi har det separat för dem. Och nu har vi haft det i Valsätra på fredagar och det har varit jättepopulärt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Uppsala

Mer i ämnet