Foto: TT/SVT

Löfven om bilbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Statsministern Stefan Löfven (S) lovar insatser mot bilbränder. Under sommaren har Uppsala drabbats av flertalet bränder, där också polis och räddningstjänst har utsatts för stenkastning.

Även om sommarens våg av bilbränder i Uppsala har avtagit något, fortsätter bränder att rasa i bland annat Malmö och Stockholm. För nionde natten i rad brann bilar i Malmö. Även i Linköping skadades tre bilar i en brand under natten.

– Det är fullständigt oacceptabelt, säger statsminister Stefan Löfven (S) som lovar mer poliser.

Oroligheter i Uppsala

”Känner med de drabbade”

Löfven känner med invånarna i de drabbade områdena.

– Naturligtvis förstår jag oron, frustrationen och ilskan, för det har vi alla anledning att känna, säger statsministern.

Mer poliser

TT: Kan du lova att det kommer att skapas ordning i de drabbade områdena?

– Vi ska göra allt. Ingen regering kan lova att alla brott ska försvinna, men vi har redan tagit tag i detta. Vi kommer att förstärka polisens resurser exempelvis, men det behövs mer, säger Löfven.

Satsningar

Regeringen vill även skärpa straffen för skadegörelse så att de liknar straffen för stöld. Noa (polisens nationella operativa avdelning) ska ta fram en samlad nationell lägesbild. Förslagen presenterades på en presskonferens under onsdagen.

– För den enskilde är det lika illa att få sin bil uppeldad som att få sin bil stulen. Frågan är om det inte är värre att få den uppeldad, säger Morgan Johansson.

Skärpta straff

Tanken är att resurser ska omfördelas för att möjliggöra en ökad polis närvaro i utsatta områden, tillägger Anders Ygeman. Regeringen vill även skärpa straffet för dem som attackerar blåljuspersonal. Bland annat ska ett särskilt skydd för blåljuspersonal övervägas.

– En del i att ta fast de här är naturligtvis att vi har en hög polisär närvaro, säger Anders Ygeman.

Regeringen vill göra det enklare att sätta upp bevakningskameror i vissa områden.

– Vi tror att det kan ha en förebyggande effekt. Men framför allt blir det lättare att utreda brott, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Uppsala

Mer i ämnet