De tre misstänkta männen är alla kända av polisen sedan tidigare. Foto: SVT

”Dejtingrånen” – här är de misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åklagare Thomas Bälter Nordenman misstänks tre personer på olika sätt vara inblandade i tre fall av rån med hjälp av en dejtingapplikation.

– Vi letar efter tre misstänkta gärningsmän. En misstänkt sitter häktad, en misstänkt är anhållen och vi letar efter en tredje person. Det skulle kunna vara den misstänkta person som tidigare satt anhållen, men det vet vi inte säkert ännu. Vi vidtar utredningsåtgärder, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Flertal tillfällen

Förundersökningen pekar enligt åklagare Thomas Bälter Nordenman på att minst tre målsägare har blivit utsatta för rån kopplade till en dejtingapplikation. Men det kan vara fler personer som har blivit rånade på liknande sätt.

– Det är tre tillfällen och moduset är detsamma. Man raggar upp sitt rånoffer via en dejtingapp och syftet vid alla tre tillfällen har varit att råna offren, men sen har alla tre tillfällen tagit lite olika vägar.

– Vid det första tillfället är det ett klassiskt rån, man stämmer träff och sedan blir målsägaren rånad. Vid det andra tillfället blir målsägaren rånad och blir tvingad att köra runt i en bil, den händelsen är rubricerad som människorrov och rån. Vid det tredje tillfället var nog tanken att det skulle vara ett rån, men det spårade ur och rubriceras som ett mordförsök istället.

De tre misstänkta männen:

Man, 18 år, häktades 1 februari på sannolika skäl misstänkt för mordförsök, människorov och rån.

  • 18-åringen är även misstänkt för inblandning i ett rån i slutet av november. 18-åringen satt under december häktad för rånet men släpptes senare. Enligt åklagare Thomas Bälter Nordenman pågår fortfarande förundersökningen.

Man, mellan 20 och 30 år, anhölls den 1 februari misstänkt för inblandning i mordförsöket och människorovet.

  • Mannen släpptes senare på fri fot, men enligt åklagare Thomas Bälter Nordenman pågår fortfarande utredningen och misstankarna om inblandning är fortfarande inte helt avskrivna.

Man, övre tonåren, anhölls 14 februari skäligen skäl misstänkt för mordförsök och människorrov.

Enligt åklagare Thomas Bälter Nordenman är alla tre kända av polisen sedan tidigare.

Åtal

Åklagaren har till den 2 mars på sig att väcka åtal, men på grund av att ett flertal föremål har skickats till Nationellt Forensiskt Center (NFC) kommer åklagare Thomas Bälter Nordenman sannolikt att begära mer tid till utredningen.

Läs mer: Dykinsats kopplat till uppmärksammat mordförsök

– Jag fick en månad på mig, men sannolikt kommer jag att begära förlängd tid.

Vad är det som gör att du kommer begära mer tid?

– Det är ett stort antal utredningsåtgärder som återstår och det finns beslagtagna föremål som är skickade till NFC för att leta efter fingeravtryck och DNA. Den här typen av undersökningar vet jag erfarenhetsmässigt tar väldigt lång tid och jag har därför svårt att se att vi är klara innan den andra mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.