Delade meningar om storregionen

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli färre landsting och länsstyrelser. Idag väntas Indelningskommittén lägga fram förslaget om storregionernas utformning.

Åsikterna går isär om vilken regionindelning som gynnar Uppland bäst. En allt för liten region skulle enligt Socialdemokraterna kunna äventyra till exempel kostsam specialistvård på Akademiska sjukhuset.

– Det behövs tillräckligt många människor som bor i regionen, dels som patietunderlag för Akademiska, men öven för att ha en egen skattekraft, säger Börje Wennberg (S) landstingsråd

Ny regionindelning

Socialdemokraterna i Uppland vill se en region tillsammans med Värmland, Västmanland, Sörmland,  Dalarna  Gävleborg och Örebro.

Föredrar Stockholm

Landshövdig, Peter Egart vill egentligen inte se någon storregion alls. Tvingas han att välja så är det en sammanslagning med Stockholm att föredra.

– Vi växer ihop. Vi kommunikationer som kan bli ännu bättre och det mesta av Sveriges tillväxt sköts från Stockholm-Uppslaregionen. Det verkar konstigt om man skall bygga upp nya administrativa gränser istället för tvärtom, säger Peter Egardt, landshövding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny regionindelning

Mer i ämnet