Efter avslöjandet: Tystnad från ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Uppsalas avslöjande om att en av landstingets högsta tjänstemän, chefsjuristen, Jens Larsson rundat lagen råder det tystnad från ledningens håll.

Det var under torsdagen som SVT Nyheter Uppsala kunde avslöja att en av landstingets högsta tjänstemän – chefsjuristen Jens Larsson rundat lagen om offentlig upphandling. Detta efter att han uppmanat en entreprenör man inte haft avtal med att fakturera genom ett annat bolag. Vilket är otillåtet enligt tillsynsmyndigheten Konkurrensverket.

När SVT Nyheter Uppsala når de ansvariga politikerna vill de inte kommentera händelsen.

Skandionkliniken

– Det är för tidigt att säga något. Jag har inte satt mig in i ärendet, säger landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

– Det är påsk nu, och vi får ta det tidigast på tisdag. Sen är det en fråga för tjänstemannaledningen främst. I andra hand kommer politiken, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S).

Finns andra verklighetsuppfattningar

Landstingsdirektören Kerstin Westholm låter hälsa via presschefen Jessica Elgenstierna att hon inte vill kommentera ärendet.

– Hon vill inte kommentera. Det är en fråga för KAS, säger Jessica Elgentstierna.

Men Jens Larsson är ju direkt underställd henne, och är det inte en fråga för henne om hennes chefsjurist enligt Konkurrensverket uppmanar till lagbrott?

– Det är en typ av verklighetsuppfattning. Det finns flera.

Något senare återkommer Kerstin Westholm med en kommentar via sin presschef:

”Vi har ännu inte blivit kontaktade av Konkurrensverket i frågan. Om så sker kommer vi att i samråd med ansvarig förbundsstyrelse och dess dåvarande ordförande Jerker Swanstein göra en bedömning av ärendet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandionkliniken

Mer i ämnet