Uppsaladoktoranden misstänks för flera brott – bland annat ett uitpressningsförsök mot en tjeckisk minister. Foto: TT

Giftdoktoranden ska ha pressat tjeckisk minister på pengar

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig doktorand vid Uppsala Universitet misstänks ha krävt en tjeckisk minister på en stor summa pengar, annars skulle han förgifta befolkningen i landet. Han greps tidigare i veckan i samarbete med den amerikanska federala polisen FBI.

Mannen greps av polisen i sin bostad i onsdags efter bland annat samarbete amerikansk polis. Under lördagsförmiddagen häktades mannen. Han misstänks bland annat för brott mot krigsmateriellagen genom att ha sålt det dödliga giftet ricin. Han ska även ha utpressat en tjeckisk minister.

– Utpressningen gick ut på att om man inte betalade ut en viss summa pengar skulle man sprida ut gift till allmänheten i Tjeckien. Det är inte ett hot mot ministern personligen, utan ett hot mot allmänheten i Tjeckien, säger kammaråklagare Henrik Söderman, till SVT Nyheter Uppsala.

Tillslaget mot doktoranden

I november 2014 fick det tjeckiska finansdepartementet ta emot post innehållande dödligt gift, adresserade till både finansministern och inrikesministern. Åklagaren bekräftar för SVT Nyheter Uppsala att det finns kopplingar till den händelsen men vill i övrigt inte kommentera uppgiften.

Han vill i nuläget inte gå in på vilket typ av innehåll brevet hade.

Kemiska krigsämnen

27-årigen misstänks även bland annat för brott mot krigsmateriellagen som innefattar det dödliga giftet ricin.

– Det är ett ämne som är ett kemiskt krigsmedel som inte får hanteras eller innehas i Sverige överhuvudtaget om man inte har tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter, vilket han inte har, säger Henrik Söderman.

Har han haft hjälp?

– Om det finns fler misstänkta kommenterar vi inte i nuläget. Vi kommer lämna uppgifter om eventuella medmisstänkta när det passar utredningen.

”Det är allvarligt”

Flera av de kemiska ämnen mannen försökt sälja är så farliga att de klassas som kemiska vapen. Enligt Totalförsvarets Forskningsinstitut finns preparaten med på vad som kallas för Lista 1.

– Det är allvarligt. Lista 1 är en lista över de kemikalier som de allra flesta länder i världen kommit överens om är kemiska vapen och ämnen som ska förstöras och försvinna, säger Rikard Norlin, expert på kemiska stridsmedel på FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, till SVT Nyheter Uppsala.

Utredningen mot 27-åringen har pågått sedan 2015 och under lördagen häktades han alltså på sannolika skäl misstänkt för försök till grov utpressning och för drog- och gifthandel. Mannen nekar till brott.

Det är ännu oklart när åtal väntas.

Fakta: Ricin

  • Ricin är ett protein som finns i de bönlika fröna hos växten med samma namn. Det är ett av de gifitgaste ämnen man känner till.
  • Diarré och kräkingar är de första symptomen om man råkat äta ricin. Senare inträder hallucinationer och förstörd lever- och njurfunktion.  Även inandning är förenad med fara.
  • Giftigheten beror på att ricinet stoppar cellernas proteinsyntes och få cellerna att starta programmerad celldöd, apopotos.
  • Under båda världskrigen exprimenterade bland annat USA och Storbritannien med ricin som biologiskt stridsmedel.
  • I ett uppmärksammat mordfall 1978 mördades exilbulgaren Georgi Markov i London på uppdrag av den bulgariska regimen. Mordvapnet var ett paraply, där spetsen hade preparerats med ricin, som stacks in i Markovs ben.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet