Ett av de ämnen som doktoranden haft ute till försäljning finns med på vad som kallas Lista 1 om kemiska vapen. – Det är livsfarliga kemikalier, säger experten Rikard Norlin från FOI. Foto: TT/Wikipedia Commons. Arkivbilder.

Experten: Det är livsfarliga kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Doktoranden som greps i Uppsala i går försökte sälja ett ämne som är så farligt att det klassas som kemiskt vapen. – Det är allvarligt. Det är livsfarliga kemikalier helt enkelt, säger experten Rikard Norlin från FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut.

Doktoranden har enligt polisen bedrivit handel på internet med droger och giftiga preparat. Ett av de ämnen som han haft ute till försäljning finns med på vad som kallas Lista 1 om kemiska vapen, berättade polisen, men gick inte in på vilket ämne det handlar om.

Lista 1 är en lista över mycket giftiga kemikalier som utgör en definition på kemiska vapen enligt kemvapenkonventionen.

Tillslaget mot doktoranden

– Det är allvarligt. Lista 1 är en lista över de kemikalier som de allra flesta länder i världen kommit överens om är kemiska vapen och ämnen som ska förstöras och försvinna, säger Rikard Norlin, expert på kemiska stridsmedel på FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut.

Även små mängder är livsfarliga

På listan finns bland annat senapsgaser, ricin och sarin som nyligen använts som kemiskt vapen i Syrien.

– I teorin räcker det med ett kilo av ett sådant ämne för att döda tio miljoner människor. Även om det i praktiken inte går att distribuera så effektivt, säger Rikard Norlin.

Ämnena på listan är svåra att hantera eftersom de tränger igenom skinnet och är giftiga vid inandning och förtäring.

– Man får helt enkelt inte komma i kontakt med dem, säger Rikard Norlin.

”Kan ha utnyttjat universitetet”

Som privatperson är det i princip omöjligt att komma över det som behövs för att tillverka ämnena på listan, berättar Rikard Norlin.

– Man kan tänka sig att personen utnyttjat universitetet som täckmantel. Det finns ingen möjlighet att handla sådant här i färghandel eller liknande. Kemikaliefirmor säljer inte till privatpersoner, säger han.

Så fort ett utgångsämne som kan användas för att tillverka kemiska vapen lämnar Sverige så måste det deklareras och informeras om enligt konstens alla regler. De kemikalier som är på lista 1 får man över huvud taget inte handla med.

”Mest slumpen”

Det är tekniskt avancerat och krävs kunskap, tid och pengar att framställa ämnen på lista 1. Men vilket som är lättast att tillverka kan inte Rikard Norlin svara på.

– Det behåller jag för mig själv. Men det är klart att svårighetsgraden är olika. Jag kan dock tänka mig att en terrorist eller kriminell ser vad de kan få tag på för startmaterial och sedan utgår från vad de kan göra utav det. Om det råkar hamna på lista 1 eller inte är nog inte deras huvudmål. Det är mycket slumpen som styr exakt vilket ämne de intresserar sig för tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet