Säkerhetsavdelningen: Vet inte om gifterna är härifrån

Uppdaterad
Publicerad

Universitetet har varit hjälp och stöd åt polisen i utredningen om giftmisstänkte doktoranden. Men säkerhetsavdelningen kan inte bekräfta om preparaten kommer från BMC i Uppsala.

Dagen efter att en doktorand vid Biomedicinskt centrum vid Uppsala Universitet har gripits, misstänkt bland annat för handel med giftiga preparat och droger, har säkerhetsavdelningen släppt ärendet helt till polisen. Men sedan i höstas har de bistått med sin hjälp.

– Vi fick veta att de hade startat en förundersökning och att de behövde hjälp och stöd i förundersökningen och det är vi skyldiga som statlig myndighet att lämna, säger Christina Boman, säkerhetschef vid universitetet.

Tillslaget mot doktoranden

Kan du berätta på vilket sätt?

– Nej, det är en pågående polisutredning, så det får polisen svara på.

Doktoranden misstänks för försök till grov utpressning, alternativt medhjälp därtill, narkotikabrott, förberedelse till spridning och brott mot lagen om krigsmateriel. Enligt polisen har han bedrivit handel med droger och giftiga preparat på nätet.

Klassas som krigsmateriel

Ett av preparaten som varit till försäljning finns med på kemvapenkonventionens lista 1, och är alltså klassat som ett kemiskt vapen. Den typen av preparat finns enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP, endast i mycket små mängder i det civila Sverige, i forskning och medicinska syften, till exempel på BMC. Ändå kan inte säkerhetsavdelningen bekräfta om några av preparaten faktiskt kommer från BMC.

– Allting som rör hela den här hanteringen är en del av polisutredningen och där råder förundersökningssekretess. Så alla frågor om den svarar polisen på, säger Christina Boman.

Om det skulle vara så att preparaten kommer från BMC, går det att garantera att det inte händer igen?

– Är det så att de gör det, så får den frågan bli aktuell då. Men i dagsläget så vet vi ju inte.

Långtgående säkerhetsarbete

Christina Boman poängterar att universitetet följer de lagar och förordningar som finns kring hanteringen av kemikalier och berättar att det dessutom har pågått ett säkerhetsarbete på BMC en längre tid, både gällande preparaten, men också gällande personalen.

Vad innebär det arbetet konkret?

Att hanteringen sker på ett rätt och riktigt sätt, att avfallshanteringen är riktig, att lagerhanteringen är riktig. Så det är mycket det som hela tiden, kontinuerligt pågår.

Vilka har tillgång till de här kemikalierna?

– Exakt omfattningen av och vilka preparat det här är, är ju också en del av polisutredningen, så jag kan inte uttala mig om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet