Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att ha separata duschutrymmen är ”en fråga om människovärde”, säger Robert Oidermaa, ombudsman på F16. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Facket: Bristerna på F16 kan drabba rekryteringen av kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsförbundet menar att de arbetsmiljöproblem som lyfts i säkerhetsinspektionens rapport är allvarliga. Enligt ombudsman Robert Oidermaa kan det drabba rekryteringen av kvinnor.

– Man bör åtgärda dessa om man vill vara en attraktiv arbetsgivare, säger han.

SVT Uppsala har tidigare rapporterat om att det råder stora brister vid flygflottiljen i Uppsala, enligt Försvarets säkerhetsinspektion.

Ett av de områden där man rapporterat avvikelser är inom arbetsmiljön. Personal har bland annat tvingats köpa sin egen utrustning, såsom kängor och vinterhandskar.

Enligt rapporten har personalen inte fått tillbaka pengarna för de utlägg de har gjort. Men ny utrustning ska vara på väg – bland annat nya kängor som förväntas levereras till sommaren 2024, rapporterar försvaret på sin hemsida.

I rapporten framkommer det vidare att personal vid flygfältets räddningsstation riskerar att bli utan rent vatten då vatten via ledning saknas.

– Det kom faktiskt som en överraskning och det är klart att personalen måste få tillgång till rent vatten, säger Robert Oidermaa, ombudsman på Försvarsförbundet.

Facket: ”Drabbar kvinnor”

Vissa kvinnor på F16 inget eget ställe att byta om på – de tvingas även dela duschrum med de manliga rekryterna, enligt rapporten.

– Om man vill rekrytera kvinnor till F16 får man nog se till att lösa det här, det borde inte vara några problem, säger Robert Oidermaa och fortsätter:

– Men till stor del handlar det om att försvaret växer nu och att man inte hunnit få allt på plats.

Chef på F16: ”Ska åtgärdas”

SVT har tidigare varit i kontakt med Pernille Undén, chef för flygfottiljen, som säger att man nu ser över avvikelserna. Man har bland annat rekryterat ny personal – vilket innebär att rutinerna kan ses över bättre, enligt Pernille Undén.

– Det här är allvarligt och det måste vi se över, vi vill vara en attraktiv arbetsgivare även för kvinnor, sa hon i en tidigare intervju.

Hör mer om fackets kritik i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Hör flottiljchefen Pernille Undén berätta om vad F16 ska göra åt bristerna. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Mer om säkerhetsinspektionens rapport

Avvikelserna som hittats på F16 i Uppsala har i rapporten beskrivits som ”besvärande” och i vissa fall ”allvarliga”. En del av bristerna bedöms vara så pass allvarliga att de behöver lyftas till ledningen för Flygvapnet.

Utöver brister i arbetsmiljön lyfts avvikelser inom följande områden:

  • Farligt gods
  • Saknad säkerhetspersonal
  • Verksamhetssäkerhet
  • Extremt väder
  • Trafikvärdighet
  • Elsäkerhet
  • Brandskydd

Försvarets säkerhetsinspektion kommer att utföra en ny granskning av F16 inom ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.