Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michelle Wissinger och Louise Tilly är två av få kvinnliga värnpliktiga på F16 i Uppsala – hör mer om hur de ser på arbetsmiljön i klippet. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Rekryten Louise på F16 i Uppsala om att många delar dusch med män: ”Helt sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Köp av eget materiel, kvinnor som tvingas dela duschutrymmen med män och brist på vatten. Försvarets säkerhetsinspektion lyfter kritik mot arbetsmiljön på F16 i Uppsala.

SVT Uppsala har följt unga värnpliktiga i arbetet.

Värnpliktiga Michelle Wissinger och Louise Tilly kallades båda till mönstring i fjol och utbildar sig nu till gruppchefer på F16 i Uppsala.

De är två av tre kvinnor i två plutoner där majoriteten består av män. När de får ta del av kritiken från försvarets säkerhetsinspektion känner de igen sig i bland annat bristen på materiel.

– Det har varit en snackis i Sverige om att kvinnor behövt köpa eget materiel och inte fått betalt för det. Så det är absolut ett problem, säger Michelle Wissinger.

”Majoritet delar duschutrymmen”

I rapporten från försvarets säkerhetsinspektion framkommer det uppgifter om att kvinnor på F16 tvingas dela duschutrymmen och omklädningsrum med män.

Michelle Wissinger och Louise Tilly säger att deras pluton inte berörs av bristerna – men menar att det ser ut så på flera regementen runtom i Sverige.

– Jag vet att på majoriteten av de flesta ställena delar man duschutrymmen, men vi känner oss trygga på vår arbetsplats, säger Michelle Wissinger.

”Vill vara en attraktiv arbetsgivare”

I en tidigare intervju med SVT säger Pernille Undén, chef för flygfottiljen, att man nu ser över avvikelserna. Man har bland annat rekryterat ny personal – vilket innebär att rutinerna kan ses över bättre, enligt Pernille Undén.

– Det här är allvarligt och det måste vi se över, vi vill vara en attraktiv arbetsgivare även för kvinnor, sa hon i en tidigare intervju.

Hör mer om Michelle Wissinger och Louise Tillys tankar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.