Fällande domar i nazistmål

Uppdaterad
Publicerad

De tre medlemmarna i Svenska motståndsrörelsen (SMR) som åtalats för den så kallade nazistmisshandeln i centrala Uppsala fälls nu av tingsrätten. En av männen döms till fängelse.

De tre männen som åtalts för att ha misshandlat en Uppsalabo under en manifestation för Svenska Motståndsrörelsen i augusti 2013 har nu alla tre fällts.

En av dem får fängelse i tre månader medan de andra två döms till samhällstjänst.

Nazisträttegång i Uppsala

Det var den tionde augusti 2013 som ett tiotal personer ur Svenska motståndsrörelsen, SMR, samlades på gågatan i centrala Uppsala alldeles vid S:t Per-gallerian. Efter att Uppsalabon stannat till uppstod en disskussion som senare urartade i misshandel. Mannen som omringades av cirka tio SMR-medlemmar blev träffad av ett antal knytnävsslag, slogs till marken och fick ta emot slag med fanor som användes som spjut mot hans huvud. Mannen fick synrubbningar efter misshandeln och led av darrningar och skakningar så länge som en månad efter det inträffade.

Vittnen och filmbevis

Uppsala tingsrätt anser att de tre unga männen kan bindas till misshandeln. Dels har den misshandlade mannen kunnat identifiera dem vid vissa givna tillfällen av misshandeln, men hans vittnesmål har även kompletterats med i något fall videofilmer som tagits i samband med misshandeln men även av vad förbipasserande vittnen sett. Dessutom konstaterar tingsrätten att det inte finns något skäl att tvivla på att den misshandlade mannen skulle ljuga om vad han sett och upplevt.

Oprovocerat och fult

Rätten skriver att misshandeln var både oprovocerad och ful där ”de tilltalade tillsammans med andra på ett mycket fegt sätt misshandlat en försvarslös person”.

Däremot ska det inte bedömas som grov misshandel. De dömda nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazisträttegång i Uppsala

Mer i ämnet