Den första rättegångsdagen fick ställas in efter bombhot och uteblivna åtalade. I dag kunde rättegången inledas, men först efter att de misstänkta gärningsmännen frihetsberövats och förts till rättssalen med hjälp av polis. Foto: Niklas Gedda

Nazisträttegången över – Åklagare yrkar på fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Huvudförhandlingarn i den så kallade nazisträttegången är över. Åklagaren vill se fängelsestraff men specifierar inte längden.

– Jag brukar göra så, det får rätten avgöra, säger Magnus Berggren, åklagare i målet.

De tre männen som misstänks för att ha misshandlat en Uppsalabo under en manifestation för Svenska Motståndsrörelsen i Uppsala i fjol dök aldrig upp till den första rättegångsdagen. Därför beslutade tingsrätten att männen skulle frihetsberövas och föras till förhandlingen. De tre åtalade greps i Stockholm under torsdagskvällen, och satt under natten frihetsberövade i Uppsala i väntan på rättegången.

Männen fördes in i rättssalen, och förhandlingen kunde inledas med åklagarens sakframställan.

Nazisträttegång i Uppsala

Åklagare Magnus Berggren inledde med att visa tre filmer och en lång rad bilder från händelsen.

De tre åtalade pekades ut på bilderna, och efter sakframställan höll man förhör med den man som misshandlades vid manifestationen.

Tumlade in i butik

Brottsoffret berättade att han fick oväntad barnvakt den aktuella dagen och begav sig ner på stan med vänner för att fika. Tillsammans med sina vänner fick han höra om att det delades ut flygblad från nazister, och gick till Celciustorget där Svenska motståndsrörelsen hade sin manifestation.

Uppsalabon ska ha fått flygblad, men valt att kasta dem. Då ska de utpekade männen ha omringat honom och i det tumult som uppstod så ska han ha fått ett slag i huvudet av en fanlans. Mannen berättar att han ramlade in i en butik, och liggandes på golvet så ska han ha fått ta emot slag i ansiktet och ha blivit sparkad i magen. Den misshandlade mannen pekade ut samtliga åtalade i rättssalen, och kunde redogöra för vad var och en av dem ska ha gjort under tumultet. En av de åtalade ska ha slagit honom med fanlansen, en annan var den som enligt mannen ska ha slagit honom i ansiktet, och den tredje åtalade ska ha sparkat honom i magen.

Försvaret invände mot utpekandena. I tidigare förhör så ska Uppsalabon inte ha kunnat peka ut någon specifik gärningsman/män.

Brottsoffret svarade att han kanske kunnat förstärka sina minnen med hjälp av de filmer som reportern Gusten Holm visat honom, dels för att han i början och nära händelserna fortfarande var väldigt chockad.

”Var provokativ”

Efter förhöret med målsägaren inleddes förhör med de tre misstänkta männen.

Enligt en av de åtalade så ska uppsalabon ha uppträtt väldigt provokativt.

– Jag var och delade ut flygblad. Allt gick lugnt till ända tills nn (brottsoffret, reds anm) dök upp och var provokativ. Han ryckte en bunt flygblad ur händerna på mig och diskuterade hetsigt, säger den åtalade i rätten.

Enligt den åtalade mannen så ska en vän till den misshandlade mannen ha försökt ta bort en filmkamera som männen från Svenska Motståndsrörelsen dokumenterade manifestationen med. Ett visst tumult ska ha uppstått, och då ska Uppsalabon ha flugit fram och skrikit ”Rör henne inte!”.

I det läget menade den åtalade att man ska ha värjt sig, men han erkänner inga slag eller sparkar, och han betonade att han bara berättade om sin egen roll i bråket.

Den andre åtalade svarade korthugget på åklagarens frågor. Han hävdade att han inte gjort något, och att tumultet ska ha varit över på 7-8 sekunder.

Den tredje åtalade SMR-mannen vägrade att svara på frågorna med frasen ”Inga kommentarer”.

Rättegången fortsatte med vittnesförhör.

Small direkt

Ett vittne berättade att stämningen var lite grann som att man väntade på att något skulle hända.

Vittnet berättar att denne tänkte att snart kommer någon och motsätter sig dem ordentligt. Och när nn (brottsoffret, reds anm) väl diskuterade med dem så small det och det kändes som att de åtalade också väntade på det och de agerade allihop direkt.

Ett annat vittne, en frilansjournalist berättade att han fick ett tips från en kompis om att det var en nazistmanifestation på stan.

– En kompis messar mig om att det här pågår. Jag springer ner med min kamera. Det är lugnt på platsen. Jag är i bakgrunden. Fotar. När situationen uppstår går det fort. Nazisterna agerar som på kommando. Alla 16 sluter en ring runt henriksson och jag ser inte riktigt vem som gör vad. En av de åtalade är dock alla längst fram och nära Henriksson.

En polisman som vittnade berättade om att de blev larmade till platsen över radion:

– Vi fick på radion att det pågår en manifestation. Vi kollar det men det är lugnt på platsen. Vi får ett annat larm och har tänkt lämna platsen men då uppstår tumult Och vi återvänder.  Vi försöker bilda oss en uppfattning om vad som hänt. Vi ser blod i Gina Tricot-butiken.

Polismannen fick en följdfråga av försvaret om fanorna:

Uppfattade du att det fanns fanor på plats?

– Ja och jag uppfattade att de användes som lansar.

Åklagaren Magnus Beggren har avslutat sin slutplädering.

Beggren anser att det är bevisat att de tre åtalade har utövat våld mot Uppsalabon, och han vill att samtliga ska dömas till fängelse för misshandel.

Varför inte specifiera till en viss längd?

– Jag brukar aldrig göra så, det får tingrätten avgöra istället, säger han.

Lina Nodby som försvarar en av de åtalade anser att hennes klient inte pekats ut ordentligt från något vittne. Hon vill också att rätten beaktar att klienten bara var 19 år vid händelsen.

Nästa advokat, Adrienne Bonde, anser att hennes klient inte kan bevisa ha med någon våldhandling på platsen att göra över huvud taget. Han bör därför frikännas helt.

Sist ut var advokat Staffan Bergqvist som tryckte på vad han ansåg var felaktigheter i flera av vittnesberättelserna.

Ingen av advokaterna ställer upp på intervjuer med SVT Nyheter Uppsala.

Dom i målet meddelas den 22 maj, klockan 14.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazisträttegång i Uppsala

Mer i ämnet