Ny kampanj ska minska fallolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler äldre i Uppsala län skadar sig i fallolyckor. I dag sätter kampanjen Stå Upp-sala igång i syfte att öka medvetenheten om fallrisken bland äldre.

Mellan den 28 september och 4 oktober kommer Uppsala kommun att åka runt mellan olika träffpunkter för pensionärer i för att dela ut broddar och informera äldre om hur man kan undvika att fallolyckor.

– En fallskada kan ju i värsta fall innebära att man ramlar, bryter höften, hamnar på sjukhus och aldrig mer får tillbaka sin funktion. Det är fem gånger fler som faktiskt dör i trafikolyckor än i trafikolyckor, säger Frida Högberg på Äldreförvalningen på Uppsala kommun.

Drabbad två gånger

Karin Wettervik, 90, från Nåntuna har vid två tillfällen fallit så illa att hon fått läggas in på sjukhus. Hon har trots allt klarat sig ganska bra och kan åter vara med och sjunga i sin kör Ton-åringarna som övar en gång i veckan på Träffpunkt Storgatan 11 i Uppsala.

– Jag var faktiskt på väg just härifrån och skulle till bussen. Men vid ett övergångsställe så halkade jag och bröt ena armen. Det gick så fort, så att jag hann inte tänka. Jag har haft otur, med tanke på att det var andra gången som det skedde, säger hon.

Fallolyckorna bland äldre har ökat i hela länet. Under 2014 fick närmare 2500 uppsöka akuten efter att ha skadat sig när de ramlat. De flesta olyckorna sker i hemmet. Det finns många saker att tänka på för att minimera risken att drabbas av en fallolycka.

”Ha bra skor”

– Man ska se över sin medicinlista, ta bort sladdar och mattor, äta näringsriktigt kost och dricka tillräckligt mycket. Man ska också se till att man har riktiga skor, säger Frida Högberg.

Bland Karin Wetterviks vänner pratar man inte så ofta om riskerna med fallolyckor men hon tror att det skulle vara bra att göra det.

– Det skulle nog göra en aktsammare. Man tror ju oftast att man ska klara allt, men riskerna finns där och då kan samtal om det vara bra. För man brukar ju ofta kliva upp på höga stolar och så. Man ska vara försiktig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.