Foto: Fredrik Sandberg/TT

Familjehemspar misstänktes ha svält treåring – frias i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2021 drabbades en treårig flicka placerad i familjehem av grav undernäring. Familjehemsföräldrarna friades av tingsrätten i mars 2023. Efter en överklagan frias de nu även i hovrätten.

Under 2021 inkom en orosanmälan om den då treåriga flickan. Bland annat kunde hon komma med blåmärken till förskolan, och plockade mat från golvet eller från papperskorgen, enligt anmälan.

När hon i juni samma år behövde vård visade det sig att hon hade drabbats av ”refeeding syndrome”, vilket resulterade i en livshotande situation.

Friades i tingsrätten

I mars 2023 friade Uppsala tingsrätt familjehemsparet från synnerligen grov misshandel. Enligt domen ska flickan ha haft vissa blodvärden som motstrider att hon ska ha varit undernärd och tingsrätten menar att åklagarsidan inte kunnat bevisa att paret begränsat tillgången på mat.

Både åklagaren och målsägandet överklagade domen och menade bland annat att tingsrätten kommit till felaktiga slutsatser.

Inget nytt har framkommit

Under onsdagsförmiddagen kom hovrättsdomen. De går på tingsrättens linje och menar att utredningen som tillkommit i hovrätten har varit ”av begränsad betydelse för sakens prövning”. Det betyder att ingenting nytt eller avgörande har framkommit, och därför frias familjehemsparet för synnerligen grov misshandel och grov misshandel även i hovrätten.

DETTA ÄR REFEEDING SYNDROME

Vid svår undernäring eller om patienten varit utsatt för långvarig svält eller fasta är det högre risk för så kallad metabol överbelastning (refeeding syndrome). Detta är ett livshotande överbelastningssyndrom som kan uppstå om undernärda personer ges mer näring än vad vävnaderna förmår ta upp.

Källa: Vårdhandboken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.