Uppsalahem har svårt att hyra ut sina parkeringsplatser. Foto: Fredrik Persson TT

Får betala för en p-plats – utan att använda den

Uppdaterad
Publicerad

Det är dyrt att bygga ett parkeringsgarage – och svårt att hyra ut dem. Därför läggs kostnaden på lägenheterna som blir upp till 500.000 kronor dyrare, det rapporterar Uppsala Nya Tidning

Att bygga en parkeringsplats i ett underjordiskt garage kostar mellan 400.000 till 500.000 kronor, det säger Uppsalahems byggchef Lars-Gunnar Sjöö till Upsala Nya Tidning.

– De som inte har bil som tvingas också betala för garagen, säger han.

Ska bostadsrättföreningen eller hyresvärden ta ut den fulla kostnaden skulle priset ligga på mellan 2.500 till 3.000 kronor. Men trots att Uppsalahem tar ut betydligt lägre avgifter har hyresbolaget svårt att hyra ut alla parkeringsplarser. i dag är 821 parkeringsplatser lediga för uthyrning, och ytterligare 350 står tomma av andra skäl.

”Lägenhetspriset döljs”

– Det finns en bekvämlighet att ha parkeringsplatsen i samma hus, men folk är inte villiga att betala vad det kostar, säger Lars-Gunnar Sjöö.

För att få ett bygglov måste byggherren garantera ett visst antal parkeringsplatser.

Thomas Höjemo har skrivit en forskningsrapport om parkering i städer för SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) – och han är kritisk.

– I och med att kostnaden för ett underjordiskt garage bakas in i lägenhetspriset döljs den. Det blir som en planekonomisk kostnad för alla boende, säger han till UNT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.