Fler myndigheter påverkas av krisen

Uppdaterad
Publicerad

Även Åklagarmyndigheten påverkas av den pågående krisen inom polisen. Kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman har på senare tid märkt en förändring i det material de får från polisen. – Det kommer in färre uppgifter till oss och det tar längre tid att få vissa saker gjorda säger Thomas Bälter Nordenman

Det är inte bara polisen som känner av förändringarna från den nya organisationen, kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman upplever att även Åklagarmyndigheten påverkas. Materialet från polisen tar längre tid att få in och ibland brister det även i kvalitén på materialet, något som påverkar deras arbete.

– Vi är slutkonsumenter av polisens arbete och ska värdera den utredning som finns, och sen besluta om vi ska väcka åtal eller inte, så det är klart att det påverkar säger Thomas Bälter Nordenman.

Krisen inom polisen

Skarp kritik

Tidigare i veckan gick Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström ut och skarpt kritiserade hur den nya polisorganisationen drabbar det dagliga polisarbetet.

– Jag är så jävla förbannad. Vi hinner inte med det vi ska göra helt enkelt. Man pratar fint inom polisen om att ”vara nära medborgarna”,

men det du – det är helt omöjligt och är bara att glömma med tanke på hur det ser ut nu säger Christer Nordström i en intervju med SVT Nyheter Uppsala den 29:e augusti.

Viss oro

Kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman tror även att medborgarna kan drabbas av den pågående krisen inom polisen.

– Jag tycker att alla medborgare bör vara angelägna om att ha en polismyndighet som fungerar väl, och så är inte riktigt läget idag. Därför tycker jag att alla har anledning att känna viss oro säger Thomas Bälter Nordenman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet