Felix Brunnstedt är 2017 års forskarl och håller därmed i trådarna för forsränningen. Foto: SVT/August Forsman

Flotte i forsränningen auktioneras ut

Uppdaterad
Publicerad

Inför den traditionsenliga forsränningen på sista april auktioneras den sista flotten i ränningen ut. Pengarna ska oavkortat gå till Akademiska sjukhusets barnfond.

På sista april kommer 120 ekipage att ta sig nerför Fyrisån i forsränningen. Arrangören Uppsala teknolog- och naturvetarkår har i år valt att auktionera ut den sista flotten.

– Vi har under många år haft nåt som kallas ankracet och som nu kallas ankdagen. Då har hela förtjänsten gått till Akademiska sjukhusets barnfond. I år hade vi en flotte över. En i kommittén fick idén om att sälja den. Så vi tänkte se om intresse finns, säger Felix Brunnstedt som är projektledare och årets forskarl.

Hur mycket tror ni att ni kan få in?

– Våra utgifter för en flotte ligger kring 2.000 så vi hoppas att vi får några tusen över det. Allt vi kan få och ge till barnfonden är ju bra, säger Felix Brunnstedt.

”Allt som är fysiskt möjligt”

Vinnaren kan välja att själv bygga flotten eller låta studenter bygga den enligt vinnarens önskemål.

– Vi har ett visst antal regler som gäller för alla som bygger en flotte. Så länge hen håller sig inom reglerna kan vi bygga i princip vad som helst som är fysiskt möjligt. Det finns ju en gräns för kreativiteten för oss också, säger Felix Brunnstedt och skrattar.

Auktionen avslutas den 19 april, två dagar innan byggandet drar igång under forsfestivalen som pågår 21-28 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.