Under måndagen startade Uppsalabandet The Bland sin turné för att samla intäkter till Musikhjälpen 2016. Foto: Privat

Följ Uppsalabandet The Blands Musikhjälpen-turné

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startade Uppsalabandet The Bland sin turné för att samla intäkter till Musikhjälpen 2016. Följ den sex dagar långa resan här.

Följ Turnén – dag för dag

Måndag

Under måndagen spelade The Bland på två ställen: Gränbystaden i Uppsala och i Galleria Nian i Gävle.

Stämningen var god och publiken på gott humör oavsett ålder.

Insamlingsmässigt fick The Bland ihop omkring 2 500 kronor dag 1. Och enligt dem så slog den ena staden den andra med hästlängder:

Tisdag

Två spelningar var inplanerade under tisdagen. Hör bandet om uppladdningen.

Bandet på väg till Eskilstuna.

Bandet på plats i Eskilstuna för sound-check.

Den andra spelningen för dagen var i Rinkeby, och bandet var lyriska över responsen.

Onsdag

------------

Turnén

För att bidra till att barn i krig ska ha rätt att gå i skolan har The Bland skrivit låten ”Monday morning” som de nu ska turnera med.

Turnén går genom Sverige där spelningar ska göras varje dag. Allt för en god sak: Musikhjälpen.

– Det var svårt. Jag försökte på något sätt tänka mig in i hur det skulle vara, vilket jag ju egentligen inte kan. Men jag försökte beskriva hur svårt det måste vara att förstå att man plötsligt inte får gå i skolan, när man är så liten att man egentligen inte ens borde veta vad krig är, säger Axel Öberg som är sångare och låtskrivare i bandet.

Musikhjälpen

Den 12-18 december pågår insamlingseventet. Årets tema är som nämnt: ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”. En av årets programledare är artisten Little Jinder.

– I Sverige har vi privilegiet att grundskola är en självklarhet för alla. När man tänker på vad som skulle hända med ett samhälle om ingen hade gått i skolan så ser det rätt mörkt ut. Och det är oroligt i världen nu, många barn lever i krig eller är på flykt och missar år av utbildning som är grundläggande för ett trygg framtid. Det är så jävla orättvist, säger Josefine Jinder.

Kodjo Akolor gör sitt sjätte och sista år och vid sin sida har han artisterna Josefine Jinder och Pelle Almqvist från The Hives.

Musikhjälpen är ett årligt insamlingsevent som lyfter upp en undanskymd humanitär katastrof.

Tre kända programledare bor i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt i sex dagar, sammanlagt 144 timmar. I år i Örebro.

Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen.

Insamlingen bygger på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.

Här finner du insamlingen på Musikhjälpens hemsida.

The Bland

De båda örebroarna Axel Öberg och Anton Torstensson, gitarrist, startade bandet The Bland för tid sedan. De flesta låtarna skriver de tillsammans. Det började på gatorna i Nya Zeeland, och när de fick veta att Musikhjälpen skulle hållas i Örebro var första tanken att de skulle spela just på gatan.

– Men vi insåg att det skulle bli lite kallt att spela på gatorna. Stela fingrar är ingen höjdare när man ska spela på instrument. Så det fick bli en galleriaturné istället.

Och en turné fick det bli. Med målet om att samla in så mycket pengar som möjligt.

– Eftersom vi är från Örebro Musikhjälpen och viktigt för oss att bidra.

Sammanlagt är de sex medlemmar, nu boende i Uppsala, som ska ut på turné. Med målet om att komma fram till Örebro, lämna in de insamlade pengarna och spela på plats.

Fakta

The Blands Turné:

  • Uppsala, Gränbystaden – måndag 28/11 kl: 12
  • Gävle, Gallerian Nian – måndag 28/11 kl: 17
  • Eskilstuna, 21:an – tisdag 29/11 kl: 12
  • Stockholm, Rinkeby galleria – tisdag 29/11 kl: 17
  • Köping, Big Inn – onsdag 30/11 kl: 12
  • Västerås, Erikslunds shoppingcenter – onsdag 30/11 kl: 17
  • Falun , Bergströms galleria – torsdag 1/12 kl: 12
  • Borlänge, Bragegallerian – torsdag 1/12 kl: 17
  • Örebro, Vågen – fredag 2/12 kl: 12
  • Karlstad, Mitt i City – fredag 2/12 kl: 17
  • Norrköping, Galleria Domino – lördag 3/12 kl: 12
  • Linköping, Galleria Filbyter – lördag 3/12 kl: 17

Årets programledare:

Kodjo Akolor

Veteranen Kodjo Akolor gör 2016 sitt sjätte och sista år i Musikhjälpen. Han har utsetts till Årets manliga programledare på Radiogalan, är en av programledarstjärnorna i P3:s flaggskepp Morgonpasset i P3 och har även programlett Sveriges Radios stora musikgala P3 Guld. Förutom att vara programledare är Kodjo Akolor standup-komiker och ett stort fantasy-fan.

Howlin' Pelle Almqvist

Pelle Almqvist är frontman och sångare i The Hives. Bandet turnerar världen över, har släppt sex album, utsetts till Årets grupp på P3 Guld, vunnit sex Grammis och ligger bland annat bakom låtar som ”Hate to Say I Told You So”, ”Walk Idiot Walk” och ”Tick Tick Boom”. Pelle har även varit programledare för P3 Guld och värd för Sommar i P1.

Josefine Jinder (Little Jinder)

Little Jinder skivdebuterade i augusti 2008 med EP:n ”Polyhedron” och har sedan dess släppt tre album, tre ep:s och åtta singlar. Hon har turnerat i både Europa och USA och har bland annat haft hits med låtarna ”Vita bergens klockor”, ”Super 8” och ”Hångellåten”. De senaste åren har Little Jinder utsetts till Årets pop både på P3 Guld- och Grammisgalan och nu i höst är hon med i den sjunde säsongen av ”Så mycket bättre” på TV4.

Källa: Musikhjälpen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.