Föräldrar till barn på Åkerlänna skola menar att politikerna räknat fel gällande kostnader för flytt.

Föräldrar menar att politikerna räknat fel om Åkerlänna

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas utbildningsnämnden i Uppsala ta beslut om att lägga ner Åkerlänna skola, men föräldrarna menar att kommunen räknat fel gällande kostnaderna för att behålla skolan.

– Vi vill att politikerna ska fatta beslut utifrån ett korrekt dokument och det här gör mig upprörd, säger Viktoria Blomdal som har barn på skolan.

Att Åkerlänna skola ska läggas ner på grund av bristande elevunderlag har föräldrarna förståelse för. Det konflikten nu handlar om är när detta ska ske och vart barnen ska ta vägen.

Kommunen vill att barnen på Åkerlänna flyttas över till Skuttunge. Samtidigt ska barnen på Jumkil skola gå i Bälinge medan deras skola renoveras.

Föräldrarna presenterar egen lösning

Föräldrarna i Åkerlänna vill i stället att barnen på Jumkil skola ska gå på Åkerlänna under tiden för renovering. En praktisk lösning eftersom de två skolorna redan har ett samarbete. På så sätt skulle nedläggningen av Åkerlänna skjutas upp och samtliga barn skulle sedan kunna fortsätta på Jumkil skola när den är färdig.

– Det skulle minska antalet flyttar för barnen, konstaterar föräldern Carola Eriksson.

Blir för dyrt

Men det är en lösning som Uppsala kommun menar blir för dyr. Föräldrarna å sin sida menar att kommunen har räknat fler på kostnaden för transport av elever till coh från slöjd och idrottslektioner. Kommunen menar att 88 barn kommer att behöva transport, medan föräldrarna säger att det endast är 31 barn.

– Det här handlar om miljonbelopp, säger Carola Eriksson.

– Får man fatta beslut på felaktiga grunder? undrar Viktoria Blomdal.

Politikerna håller inte med

Utbildningsnämndens ordförande Caroline Andersson (S) säger att de ändå håller fast vid sitt förslag.

– Här har vi lite olika bild, men man kan säga att båda versionerna är rätt. Föräldrarna har utgått från en beräkning där vi har en optimal schemaläggning och inga barn behöver gå på fritids på morgonen exempelvis. Medan vår beräkning bygger på ett antagande om att vi inte lyckas få till en optimal schemalösning och där vissa barn kan behöva fritids innan slöjd eller idrott.

Caroline Andersson menar alltså att båda sätten att räkna är rätt, men att kommunen ser till en större helhetsbild.

– Vi försöker se till hur vi ska kunna skapa den bästa utbildningen för barnen i Åkerlänna, Skuttunge, Jumkil och Bälinge. Då tror vi att vårt förslag är det bästa för att få till det med lärare, fritislösningar och specialsalar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.