Forskare tror att Y-kromosomen påverkar livslängden hos män. Foto: svt

Förlust av Y-kromosom ökar risk för Alzheimer

Uppdaterad
Publicerad

Män som förlorat Y-kromosomen i en andel av sina blodceller löper större risk att drabbas av Alzheimers sjukdom. Det visar forskning från Uppsala Universitet.

Forskare vid Uppsala Universitet har upptäkt ett nytt samband mellan förlusten av Y-kromosomen i blodceller och Alzheimers sjukdom. Och resultatet kan leda till utvecklingen av ett enkelt test som kan identifiera de personer som riskerar att få sjukdomen.

20 procent saknar

Förlust av Y-kromosomen, i en viss andel blodceller (kallas LOY), förekommer hos cirka 20 procent av alla män över 80 år. Det är också den vanligaste genetiska avvikelsen som drabbar män.

Undersökningen har gjorts på 3200 män i åldrarna 37 till 96 år med en genomsnittsålder på 73 år. Hos cirka 17 procent av dessa män uppvisades LOY i blodceller, och andelen ökade också succesivt med åldern.

Forskarna upptäckte att män som diagnosticerats med Alzheimers sjukdom hade en högre andel celler med LOY och förlusten av Y-kromosomen var en markör för sannolikheten att utveckla sjukdomen under uppföljningsperioden.

– Jag fick idén till det här projektet när jag skrev vår första artikel om sambandet mellan förlust av Y-kromosomen och utvecklingen av cancer. När jag funderade på den process som kallas immunövervakning, det vill säga immunsystemets förmåga att under hela livet bekämpa uppkomsten av sjukdomar, såg jag att det är något som har studerats ingående för Alzheimers sjukdom och det slog mig att LOY skulle kunna vara inblandat även i denna sjukdom, säger Lars Forsberg vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Livslängd kan ha samband

Forskarna tror att de hittat en samband med att män har igenomsnitt kortare livsängd än kvinnor. Men, framhåller forskarna, mekanismerna och orsakerna bakom deras fynd är ännu inte klarlagda.

Just nu undersöker man sambandet med andra sjukdomar, så som cancer och tidiga tecken på demens.

– De blodceller som vi har studerat tillhör immunsystemet och det är anmärkningsvärt att förlust av Y-kromosomen i de cellerna kan kopplas till sjukdomar i andra vävnader. Vår hypotes är att det är förlusten av Y-kromosomen som gör att cellerna förlorar en del av funktionen i immunförsvaret, säger Jan Dumanski, vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Upptäcka andra sjukdomar

LOY kan också bli ett viktigt diagnostiskt verktyg tillsammans med andra biomarkörer som kan användas för att förutsäga risken för olika sjukdomar.

– Ett allmänt test av förlust av Y-kromosomen i befolkningen skulle ge läkarna möjligheter att sätta in förebyggande åtgärder för män med högre risk. Vid cancer till exempel är den primära tumören ofta inte dödlig, det är spridningen av metastaser som leder till döden. Om man kan förutsäga vilka män som har en högre risk att få cancer skulle de kunna övervakas mer noggrant för att upptäcka om sjukdomen uppkommer och man skulle kunna sätta in förebyggande behandling. Så ett generellt test av förlust av Y-kromosomen skulle kunna sänka dödligheten hos män radikalt och kanske till och med jämna ut skillnaden i livslängd mellan män och kvinnor, säger Lars Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.