Skjutningen som slutade med att en man avled inträffade i maj i Ulleråker. Foto: Utryckning Uppsala

Förundersökning om dödsskjutning läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna agerade i nödvärn. Det är slutsatsen när Särskilda åklagarmyndighetens i dag meddelar att de lägger ner utredningen om tjänstefel efter polisskjutningen, i Uppsala i maj, som slutade med att en man avled.

Det var i början av maj som en man sköts till döds av polisen i Ulleråker i Uppsala. Skjutningen föregicks av att mannen, som ska ha haft kontakt med psykiatrin under flera år, misstänktes för ett mordförsök tidigare under dagen, då han även ska ha slagit en polis med en kedja.

Åklagare Lena Kastlund vid Särskilda åklagarmyndigheten har nu kommit fram till att poliserna som sköt agerade i nödvärn, varpå de frias från samtliga misstankar.

Attacken vid Forumgallerian

– Vi har en bandinspelning från det här förloppet eftersom polisbilen de åkte med hade en kamera som spelade in både ljud och bild.

Inga bilder från skjutningen

Själva skjutningen fastnade dock inte på bandet eftersom polisbilens kamera var riktad rakt fram och skottlossningen ägde rum vid sidan av bilen.

– Men man kan höra förloppet och det var ett väldigt snabbt förlopp. Det tog under tio sekunder från att mannen blev tilltalad till att båda poliserna sköt.

Totalt avlossades fyra skott mot mannen som var eftersökt i hela Uppsala och beväpnad med kniv.

– Man hör även på bandet hur en polis blir rispad i armen och skriker. Då bedömde båda poliserna att situationen var livsfarlig och sköt i princip samtidigt.

Ett skott träffade mannen i bålen och ett i benen.

Utredningen har dragit ut på tiden

Den skjutavståndsbedömning som Nationellt forensiskt centrum genomfört, och som dröjt flera månader, visade sig enligt Lena Kastlund inte ge så mycket.

– Nej, den sa inte så mycket. Men vad jag kommit fram till är att polisernas berättelse stöds till fullo av den tekniska undersökningen.

Den skjutne mannens anhöriga har möjlighet att begära överprövning av neddläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Forumgallerian

Mer i ämnet