Dottern vill att alla ska veta att hennes pappa inte var sig själv den där dagen då han sköts till döds. Foto: SVT

Dottern: Jag ger inte upp

Uppdaterad
Publicerad

I maj avled hennes pappa efter att ha blivit skjuten av polis i samband med ett gripande i Uppsala. På måndagen valde åklagare att lägga ner förundersökningen om tjänstefel i samband med dödsskjutningen. ”Jag vill överklaga, jag tänker göra allt,” säger dottern.

När pappan, som var efterlyst av polis, skulle gripas knivhögg han en polis. Åklagare Lena Kastlund vid Särskilda åklagarkammaren menar att polisen, som avlossade fyra skott mot mannen, agerade i nödvärn.

Att utredningen om tjänstefel läggs ned fick dottern veta på måndagskvällen, när hennes advokat ringde.

Attacken vid Forumgallerian

– Jag hade hoppats på att de inte skulle lägga ner. Men eftersom polisen är inblandad tänkte jag att det kunde bli så här.

 Om någon vecka ska hon träffa advokaten för att gå igenom handlingarna.

Vill överklaga

– Nu känner jag mig bara frustrerad. Det är helt sjukt att de har lagt ner allt. En person förlorade ändå sitt liv.

Hur går du vidare nu?

– Jag vill överklaga. Jag tänker göra allt. Frågan är bara vad vi (tillsammans med advokat, reds anm) hittar, vad vi har för chanser. Jag kommer inte ge upp in första taget.

Läs mer: Dottern till skjutne mannen: Pappa var godhjärtad

”Känner mig maktlös”

Hur mår du efter det här beskedet?

– Jag är jätteledsen och känner mig maktlös. Jag hade ändå hoppats någonstans på någon slags upprättelse. Någon rättvisa. Oavsett vad så förtjänar inte en person att dö. Oavsett vad man gör, så finns det ingen som kan ta det beslutet.

Hon har försökt få kontakt med polis och åklagare, och varje gång hon nått dem har de hänvisat till att det kommer dröja.

– De har sagt några veckor, och när jag ringt en månad senare har de sagt samma sak igen. Och så har det fortsatt under hela processen.

Vittnesuppgifter

Hur är ditt förtroende för rättsväsendet nu?

– Jag är jättebesviken på dem. Jag känner ingen tillit överhuvudtaget. Det förtroende jag hade är borta.

Läs mer: Dödsskjutningen i Uppsala – detta har hänt

– Det är inte rimligt, just med tanke på så många vittnen som de har hört, som har sett olika saker. Det går inte ihop med vad andra vittnen sagt och sett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid Forumgallerian

Mer i ämnet