Foto: TT

Frias för sexbrott mot barn: ”Kan ha sovit”

Uppdaterad
Publicerad

En man i Håbo kommun frias för sexbrott mot en liten flicka.

Anledningen är att tingsrättens ledamöter inte kan komma överens om det var uppsåt bakom brottet eller om mannen faktiskt sov när brottet ska ha begåtts.

Det hela uppdagades när flickan berättade för sin familj om att mannen ska ha fått flickan att röra vid hans könsorgan.

Händelsen polisanmäldes och en förundersökning inleddes.

Under förundersökningen förhördes flickan av polis med speciell kompetens att förhöra barn, och förhören spelades in på video. Videofilmer som sedan användes i rätten istället för att låta flickan att förhöras på plats.

Tror på flickan

I domen skriver Uppsala tingsrätt att flickans berättelse av det inträffade är trovärdig. Den innehöll detaljer och uppfattades som självupplevd.

Tingsrättens ledamöter anser att det flickan berättar verkligen har hänt.

Mannen nekar dock till brott, och hävdar att han inte har något minne av händelsen. Mannen menar att om det han anklagas för verkligen har hänt så har han i såna fall sovit, och inte haft något uppsåt att begå sexbrott mot flickan. Mannen uppgav att han tidigare aldrig har gått i sömnen, inte heller begått några sexuella handlingar i sömnen.

Rådmannen ville fälla

Rättens ledamöter var oeniga när det kom till att bedöma mannens trovärdighet.

Rådmannen tyckte att åklagaren genom sin bevisning visat att mannen ska ha begått handlingen med uppsåt. Övriga ledamöter ansåg att det inte gick att utesluta att mannen faktiskt sovit. Därför ogillades åtalet och mannen friades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.