Uppsaladoktoranden dömdes i slutet på oktober till ett års fängelse för grov stöld av giftiga ämnen vid fyra tillfällen och tre fall av ringa narkotikabrott. Foto: Polisens förundersökning

”Giftdoktorandens” dom överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagas domen mot den så kallade ”giftdoktoranden” både från åklagaren och försvaret.

Uppsaladoktoranden dömdes i slutet på oktober till ett års fängelse för grov stöld vid fyra tillfällen och tre fall av ringa narkotikabrott. Samtidigt friades han för medhjälp till försök till grov utpressning, för åtta tillfällen av grov stöld, brott mot lagen om krigsmateriel, samt för narkotikabrott vid två tillfällen.

Mannen var åtalad misstänkt för att ha bedrivit handel med droger och giftiga preparat på nätet, och för att ha varit inblandad i utpressningsförsök mot en tjeckisk minister.

Tillslaget mot doktoranden

Överklagas från båda håll

Nu överklagas domen från både åklagare och försvarare.

– Vi tycker att bevisningen var sådan att det är ställt utom allt rimligt tvivel att han gjort sig skyldig till de här brotten och vill att hovrätten prövar det, säger åklagaren Karolina Lindekrantz vid Internationella åklagarkammaren.

Hon vill att hovrätten prövar alla punkterna igen, utom en del av en av åtalspunkterna som gällde stölder.

Nekar fortfarande

Försvaret däremot överklagar de punkter där mannen dömdes och doktoranden förnekar fortfarande till att han skulle vara skyldig.

– Han har frikänts på flera punkter men han vill bli frikänd på resten av punkterna också. Tingsrätten underkände ju stor del av åklagarens bevisning, säger doktorandens advokat Bengt-Göran Hugoson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet