Foto: Janerik Henriksson/TT

Terrormisstänkte 33-åringen häktas

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige man från Håbo kommun, som misstänks för förberedelse till terroristbrott, häktades i dag i Stockholms tingsrätt. Åklagaren har nu en vecka på sig att stärka misstankarna – annars släpps han fri. ”Det finns inget som visar att han är våldsbenägen”, säger advokat Leif Silbersky.

Mannen var iklädd en klargrön tröja och gröna khakibyxor vid häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätts säkerhetssal, som inleddes vid 10-tiden på torsdagen. Han fördes in i salen med huvudet täckt.

Förhandlingarna ägde rum med stängda dörrar.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Strax efter klockan 11.30 kom beskedet att han häktas med restriktioner, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Det är den lägre misstankegraden.

Nekar till brott

33-åringen företräds av advokat Leif Silbersky, som säger att mannen nekar till brott och inte är våldsbenägen.

– Han är dömd för skadegörelse och fick lite dagsböter för några år sedan, men det finns inget som visar att han är våldsbenägen, säger advokaten.

Silbersky menar att hans klient i förhör har kunnat lämna en ”plausibel förklaring” till det han misstänks för.

Häktas i en vecka

Nya förhandlingar kommer att hållas den 24 november. Om inte misstankarna har stärkts innan dess kommer mannen att släppas på fri fot.

Torsdagens förhandlingar drog ut på tiden och tog nästan 50 minuter, enligt Silbersky.

– Jag tolkar det på det sättet att det fanns en otrolig tveksamhet hos tingsrätten, men att man ville ge åklagaren möjlighet att utreda ytterligare. Man får nu exakt en vecka på sig.

Hur mår din klient?

– Dåligt. Man mår dåligt om man upplever att man bli oskyldigt anklagad för ett av de värsta brott som lagen känner, som kan ge livstids fängelse.

Arbetar vidare

Åklagare Ewamarie Häggkvist hade begärt 33-åringen häktad på sannolika skäl, alternativt skäligen misstänkt för, förberedelse till terroristbrott.

SVT Nyheter har sökt Ewamarie Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål, men Åklagarmyndigheten säger att hon inte är tillgänglig för kommentarer och hänvisar till ett pressmeddelande.

– Nu arbetar vi vidare med utredningen. Vi har en vecka på oss att stärka misstanken eller avfärda den, säger Ewamari Häggkvist enligt pressmeddelandet.

Misstankarna okända

33-åringen greps och anhölls i söndags. Det är oklart exakt vad han misstänks för, men brotten ska ha begåtts i Stockholms och/eller i Uppsala län mellan den 1 september och 13 november i år.

På sin Facebooksida har han skrivit flera rasistiska kommentarer och länkat till högerextrema sajter. Varken åklagaren eller advokaten har emellertid sagt om misstankarna har rasistisk koppling.

– Han har uttryckt sig osnyggt på Facebook, invandrarkritiskt, kritiskt till Socialdemokraterna och för Sverigedemokraterna. Det är det enda jag kan tänka mig ligger bakom det här. Att han skulle förbereda terrorism är otänkbart, har en källa som står mannen nära sagt till TT.

Läs mer: ”Ensamvargar svårare att upptäcka”

Polisen har gjort beslag och genomfört husrannsakningar, uppger åklagaren till P4 Uppland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Mer i ämnet