Foto: TT

Härbärget för migranter blir permanent

Uppdaterad
Publicerad

Fokus för Uppsala kommuns nya handlingsplan är akut nödhjälp, uppsökande verksamhet för att nå berörda med information och stöd och insatser för att bevaka att barn till utsatta EU-medborgare inte far illa.

I den handlingsplan som Uppsala kommuns socialnämnd presenterar ligger fokus på att hjälpa utsatta EU-medborgare som vistas i Uppsala.  Bland annat ska härbärget som drivs av Livets ord och Stadsmissionens dagverksamhet på Crossroads drivas året runt.

– Dessa verksamheter fyller en viktig funktion för att undvika nöd. Dagcentret Crossroads är inriktat mot akuta stödinsatser med måltider, hygien och sjukvård. Härbärget ska vara en öppen verksamhet som erbjuder akuta hjälpinsatser och logi för kortare perioder, säger Ingrid Burman (V), ordförande i Uppsala kommuns socialnämnd, i ett pressmeddelande.

Upprättar samarbete med hemländer

Handlingsplanen beskriver en långsiktig inriktning och ska bedrivas i samarbete med andra organisationer.

– Samverkan mellan berörda personer, myndigheter och verksamheter är av stor vikt. Vi betonar även det uppsökande arbetets betydelse för att medföljande barn inte far illa och för att avvärja nödsituationer, säger Ingrid Burman.

Uppsala kommun ska etablera ett samarbete med verksamheter i de berörda personernas hemländer för att stödja dem då de vill återvända hem.

De uppsökande arbetet ska inriktas på barnen som inte har den grundläggande trygghet som är formulerad i barnkonventionen.

Socialt utsatta EU-medborgare

Med socialt utsatta EU-medborgare, eller EES-medborgare, avses EU-medborgare som vistas i Sverige och som inte kan försörja sig och som inte har uppehållsrätt.

Medföljande barn är ett ansvar för socialtjänsten utifrån skyddslagstiftningen i socialtjänstlagen.

Antalet utsatta EU-medborgare som vistas i Uppsala kommun varierar. Enligt senast tillgänglig statistik från polismyndigheten så uppgår antalet till cirka 120 – 150 personer och ungefär 20 barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.