Hjälten: Ingen kommer ihåg en tvåa

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan sköt han upp Sirius i superettan. I år har han varit med och tagit tillbaka Uppsalalaget till svensk fotbolls finrum.

Kim Skoglund tvekade aldrig om att det skulle gå.

– När vi kände vi att när vi inte gick upp ifjol så ville vi bara gå ut och visa alla, köra över alla och gå upp i år istället.

Även om Sirius målmedvetet har följt en plan som skulle leda till allsvenskan så hade alla en känsla av overklighet när avancemanget var ett faktum.

Inte minst för Kim Skoglund, en av lagets absoluta nyckelspelare de senaste säsongerna.

Sirius klart för allsvenskan

– Det känns väldigt bra. Jag har inte hunnit känna efter så mycket. Det är overkligt, overkligt, sade Skoglund till SVT-sporten bara minuter efter slutsignalen på Örjans Vall.

Se mer: Hela intervjun med Kim Skoglund

För tre år sen, när du sköt upp Sirius från superettan – trodde du det här då?

– Ja ... Det är klart att man hade det någonstans i bakhuvudet, men när det skulle ske det hade man ju ingen aning om. Vi var ju nära redan förra året, och då kände vi att när vi inte gick upp då så visste vi att vi var bra, så i år vill vi bara gå ut och visa alla, köra över alla och gå upp i år istället.

42 år sedan – vad betyder det för Uppsala att ha ett lag i allsvenskan?

– Det betyder jättemycket. Som du säger; vi har inte haft ett elitlag på jättemånga år och staden har tjatat om det. Och det har varit väldigt långt ifrån också. För några år sedan hade vi som bäst ett lag i division 1. Sen tog vi steget upp i superettan, och ja ... nu är vi i allsvenskan.

Vad betyder Sirius för dig?

– Det betyder allt. Jag har varit i Sirius i elva år totalt. Gjort juniorår och gick upp i A-laget tidigt när jag var 16 år och fått en väldigt bra fotbollsutbildning i Sirius. Sirius ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Du stod länge ute hos era supportrar. Vad betyder de för dig?

– De har ju också varit med på hela den här resan. De är fantastiska, de åker land och rike runt, de är alltid där och ... De är få ibland men de låter väldigt mycket och är guld värda!

Vad ser du fram emot nu?

– Allting! jag vet inte vad vi ska göra ikväll, det blir väl nån segerfest, sen kommer det väl bli lite segerfester framöver. Men vi ska självklart spela klart serien på ett snyggt sätt. Vi vill självklart vinna serien också. Vi behöver ta nån poäng till för att vinna. Det tror jag många i det här laget vill göra. Man vill sluta snyggt. Man vill inte komma tvåa. Ingen kommer ihåg en tvåa.

Oavsett hur serien slutar så är det nog ingen risk att någon i Uppsala glömmer bort Sirius superettasäsong 2016.

Oavsett om Sirius vinner serien eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sirius klart för allsvenskan

Mer i ämnet