Appen Snapchat Foto: TT

Hovrätten skärper straffen i ”Snapchatvåldtäkten”

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffen för de två män som gjort sig skyldiga till den så kallade ”Snapchatvåldtäkten” i Uppsala.

Uppsala tingsrätt dömde i början av juni en man i 50-årsåldern och en man i 20-årsåldern till fängelsestraff för övergrepp på en kvinna. Den äldre mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt, medan mannen i 20-årsåldern dömdes till två år och åtta månaders fängelse och utvisning för bland annat anstiftan till våldtäkt och andra brott såsom rån.

Våldtäkten mot kvinnan ägde rum på ett hotell i Uppsala i januari i år, och händelsen filmades och delades sedan på det sociala mediet Snapchat.

”Snapchatvåldtäkten”

Ville att straffen skulle mildras

Båda männen överklagade tingsrättens dom då de ville att straffen mildras, men hovrätten har nu beslutat att skärpa straffen. Fängelsestraffet för mannen i 50-åldern förlängs med ett halvår till två år och sex månader. Även mannen i 20-årsåldern får ett något längre straff, tre års fängelse.

Kammaråklagare Thomas Forsberg hade velat sett att straffen skärptes ytterligare några månader, men är överlag nöjd med hur hovrätten gjort bedömningen.

– Jag tycker det är tillfredsställande att man tagit till den argumentation jag tagit fram i hovrätten. Man har skärpt straffen väsentligt. Jag hade önskat att det skulle vara ytterligare några månader men det här är en rimlig reaktion på brottsligheten, säger åklagare Thomas Forsberg.

LÄS MER: Kvinnans egna ord om ”Snapchatvåldtäkten”

Kvinnan rörde sig inte

Hovrätten konstaterar i domen att det har varit fråga om ett kränkande övergrepp mot kvinnan, där båda männen deltagit, även om enbart en av dem utförde själva våldtäkten.

I domen står det också om filmsekvenserna, som är sammanlagt nära tre minuter långa. På dem syns det inte vid något tillfälle en medveten rörelse från kvinnan, skriver hovrätten. Man konstaterar att kvinnan helt saknat förmåga att värja sig, och att hon då inte haft anledning att tro att en okänd person skulle komma in i hennes hotellrum om förgripa sig på henne. Och därför gör man bedömningen att straffvärdet för den äldre mannen ligger på två år och sex månader.

Ska betala skadestånd

I tingsrättens dom yrkade målsägaren på att männen sammanlagt skulle betala 160 000 kronor plus ränta i skadestånd. Men hovrätten beslutade att den 50-åriga mannen ensam ska betala ett skadeståndsbelopp på 100 000 kronor till kvinnan.

När det gäller den yngre mannen konstaterar hovrätten att straffvärdet som rör anstiftan till våldtäkten motsvarar två och ett halvt års fängelse, men att det samlade straffvärdet för hans brott, som bland annat innefattar rån och misshandel, motsvarar tre års fängelse.

Kommer överklaga

Den 20-åriga mannens advokat säger till SVT Nyheter Uppsala att de kommer överklaga hovrättsdomen.

– Min klient mår dåligt över det här och förväntade sig en friande dom. Han tänker överklaga till Högsta domstolen, säger mannens advokat Jihad Omeirat.

I överklagandet kommer de yrka på att domstolen gjort en felaktig bedömning av bevisningen i målet och begära att mannen ska frikännas.

Hur ser du på möjligheten att fallet prövas av Högsta domstolen?

– Jag ser ju att det finns vissa möjligheter och skäl att pröva målet. Det är en ganska ny typ av mål där man har olika filmer av påstådda gärningar. Frågan är hur domstolen ska se på de här filmerna? Det är prejudikatbaserat, säger Jihad Omeirat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Snapchatvåldtäkten”

Mer i ämnet