Foto: TT

Kvinnans egna ord om ”Snapchatvåldtäkten”

Uppdaterad
Publicerad

En januarimorgon vaknar hon upp på ett hotellrum i Uppsala med en känsla av att ha blivit våldtagen. Två månader senare ringer polisen.

– De hade fått in en film där jag blir våldtagen, säger kvinnan till P4 Uppland.

Idag hålls slutpläderingar i rättegången mot kvinnans misstänkta förövare.

På måndagsmorgonen inleddes den avslutande rättegångsdagen mot de två män som står åtalade för våldtäkt respektive anstiftan alternativt medhjälp till våldtäkt vid Uppsala tingsrätt. Händelsen ska ha ägt rum en natt i januari på ett hotellrum i Uppsala. Övergreppet mot kvinnan ska ha filmats och lagts upp på det sociala mediet Snapchat. Men det var alltså först två månader efter händelsen som brottet nystades upp.

För Sveriges Radios P4 Uppland berättar kvinnan att hon vaknade upp med stora minnesluckor den där januarimorgonen.

”Snapchatvåldtäkten”

– Mitt rum var länsat på grejer. Jag hade ont. Jag mindes inte vad som hade hänt men jag visste att det hade hänt, säger hon till P4 Uppland.

”Sjukaste jag varit med om”

Natten innan hade hon varit på ett uteställe i Uppsala. Hon säger att hon inte var full, men att hon inte heller kommer ihåg om hon tagit något. När hon kontaktade polisen fick hon höra att det skulle bli svårt att utreda brottet. Men två månader senare hör polisen av sig.

– De hade fått in en film där en kvinna – jag – blir våldtagen, då jag är helt medvetslös. Det var nog det sjukaste jag har varit med om, med tanke på att jag inte minns det, säger kvinnan till P4 Uppland.

Det var en kvinna i Göteborg, som sett det misstänkta övergreppet via Snapchat, som lämnat över materialet till polisen.

LÄS MER: ”Snapchatvåldtäkten” – sista dagen i rätten

Bjuder in äldre man

Enligt förundersökningen hörs det på filmen hur den yngre mannen som filmar frågar en äldre man i hotellkorridoren om han vill ha sex med kvinnan, varpå han kommer in i rummet och börjar ha sex med henne.

Den yngre mannen, som är i 20-årsåldern, har i förhör uppgett att han haft sex med kvinnan under natten, men att hon då var vaken. Han är inte åtalad för våldtäkt, utan för anstiftan alternativt medhjälp till våldtäkt.

– Han har till och med sagt att vi hade sex. Och med tanke på hur jag var så kan det enligt mig inte vara något annat än en våldtäkt, säger kvinnan till P4 Uppland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Snapchatvåldtäkten”

Mer i ämnet