”Snapchatvåldtäkten” prövas inte av HD

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Högsta domstolen att man inte kommer ge prövningstillstånd i den så kallade ”Snapchatvåldtäkten”. Hovrättens dom står därmed fast.

Tingsrätten dömde en man i 50-årsåldern för våldtäkt och en man i 20-årsåldern till fängelse för anstiftan till våldtäkt på en kvinna på ett hotell i Uppsala i januari i år. Händelsen filmades och delades på sociala mediet Snapchat. 

Överklagade hovrättsdom

Den äldre mannen dömdes till två års fängelse och den yngre för två år och åtta månader samt utvisning. De båda överklagade tingsrättens dom till hovrätten med förhoppnings om att straffen skulle mildras. 

”Snapchatvåldtäkten”

Men hovrätten beslutade att skärpa straffen för de båda männen. 50-åringen fick ett förlängt fängelsestraff med sex månader och den yngre i 20-årsåldern fick fängelse i tre år. 

”Prejudikatbaserat”

20-åringens advokat meddelade efter hovrättens dom att de skulle överklaga till Högsta domstolen. Enligt advokaten skulle de yrka på att domstolen gjort en felaktig bedömning av bevisningen i målet och begära att 20-åringen skulle frikännas. 

– Jag ser att det finns vissa möjligheter och skäl att pröva målet. Det är en ganska ny typ av mål där man har olika filmer av påstådda gärningar. Det är prejudikatbaserat, sa den yngre mannens advokat till SVT Nyheter Uppsala i en tidigare intervju. 

Prövas inte

Men idag meddelade Högsta domstolen att man inte kommer pröva överklagandet. Därmed står hovrättens dom fast. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Snapchatvåldtäkten”

Mer i ämnet