Foto: TT

Döms till fängelse för ”Snapchatvåldtäkt”

Uppdaterad
Publicerad

De två åtalade för ”Snapchatvåldtäkten” döms till fängelse. Tingsrätten slår fast att kvinnan var i ett särskilt utsatt läge – med grund i den filmade bevisning som de haft tillgång till.

En man i 50-årsåldern stod åtalad för att ha våldtagit en kvinna i Uppsala. Övergreppet ska ha filmats och sedan lagts upp på det sociala mediet Snapchat. Våldtäkten ska ha skett på ett hotell i Uppsala under januari 2017.

LÄS MER: Ny misstänkt filmad våldtäkt i Uppsala

”Snapchatvåldtäkten”

Den andre mannen, en man i 20-årsåldern, stod åtalad för anstiftan av våldtäkt alternativt medhjälp till våldtäkt. Händelsen uppdagades i Göteborg, efter att en kvinna sett det misstänkta övergreppet via Snapchat.

LÄS MER: Kvinnans egna ord om ”Snapchatvåldtäkten”

Döms nu

De båda männen döms nu av Uppsala tingsrätt till fängelse.

Den 50-åriga mannen hade i förhör tidigare uppgett att kvinnan gett samtycke till samlag, något som tingsrätten slår fast inte stämmer. Den centrala delen i detta är materialet som tingsrätten fått in från åklagaren i form av filmer och bilder.

Tingsrätten skriver i domen:

”Hans påstående motsägs av filmen. När man på filmen först ser målsäganden ligger hon raklång på mage på sängen och hon håller armarna vid sitt huvud. Inte under någon del av filmen kan man se någon som helst rörelse eller höra något ljud från målsäganden.”

Djup sömn

Tingsrätten slår fast att kvinnan därmed var i en särskild utsatt position i och med att filmerna visar att kvinnan uppenbarligen varit i en mycket djup sömn när övergreppet begicks.

Mannen får två års fängelse. Mannen frias dock från åtalspunkten ringa narkotikabrott, vilket han också stod åtalad för.

Den andra mannen, i 20-års åldern, döms till två år och åtta månaders fängelse – men ska också utvisas. Han förbjuds också att återvända till Sverige inom de kommande tio åren. Mannen döms vid sidan av anstiftan till våldtäkt också till rån, misshandel, stöld, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

LÄS MER: ”Snapchatvåldtäkten” – sista dagen i rätten

Ska utvisas

Tingsrätten slår fast att mannen uppmanat den 50-åriga mannen att begå övergreppen mot kvinnan. Detta framgår av filmerna som åklagaren åberopat som bevisning. Männen ska också betala skadestånd till kvinnan.

Tingsrätten skriver:

”Den som med en person genomför ett samlag eller en sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag genom att otillbörligt utnyttja att personen på grund av medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning eller annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i en särskilt utsatt situation döms för våldtäkt.”'

Domen går att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Snapchatvåldtäkten”

Mer i ämnet