Delar av händelseförloppet spreds i sociala medier. Foto: Håkon Mosvold Larsen TT / SVT

”Snapchatvåldtäkten” – sista dagen i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas förhandlingarna gällande den misstänkta våldtäkt, som ska ha filmats och delats på det sociala mediet Snapchat.

Två män i 50- respektive 20-årsåldern står åtalade. Den äldre mannen misstänks för våldtäkt och den yngre misstänks för anstiftan av våldtäkt, alternativt medhjälp till våldtäkt. Den yngre mannen står också åtalad för stöld, då han misstänks ha stulit flera av målsägarens ägodelar.

Delades på Snapchat

Det misstänkta övergreppet ska ha begåtts på ett hotell i Uppsala, i januari. Händelsen polisanmäldes, men det dröjde två månader innan polisen kunde identifiera de misstänkta gärningsmännen.

”Snapchatvåldtäkten”

En ung kvinna i Göteborg såg en film på Snapchat som visade en man ha sex med en tillsynes medvetslös kvinna. Klippet filmades av med en annan mobiltelefon, varpå kvinnans mamma lämnade in filmen till polisen i Göteborg. De kontaktade därefter Uppsalapolisen.

LÄS MER: Kvinnans egna ord om ”Snapchatvåldtäkten”

Bjöd in man till rummet

Förundersökningen beskriver händelseförloppet i den knappt tre minuter långa filmsekvensen. I filmen hörs hur mannen som filmar frågar en äldre man ute i hotellkorridoren om han vill ha sex med kvinnan. Efter en liten stund kommer den andra mannen in i rummet och börjar ha sex med kvinnan. Medan det pågår fortsätter mannen som filmar att prata med den äldre mannen och kommentera vad som pågår.

– Den yngre mannen har lämnat en förklaring till varför han vill ha in den äldre mannen på rummet. Det handlar om att han ska stjäla den äldre mannens grejer, ta hans kort och stjäla saker från honom. Om det är den verkliga anledningen kan jag inte svara på, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

”Filmen central”

Enligt åklagaren finns det full bevisning för att det ska ha skett en våldtäkt som ska ha begåtts av mannen i 50-årsåldern.

– Filmen är central bevisning i det här ärendet. Sen har vi också hämtat in annan utredning kring vad målsägaren haft i kroppen för drog, och så vidare, säger Thomas Forsberg.

Thomas Forsberg uppger att han yrkar på fängelsestraff för de båda männen. Hur långa straff han yrkar på går han inte in på.

Enligt stämningsansökan nekar båda de åtalade männen till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Snapchatvåldtäkten”

Mer i ämnet