Åklagaren vill se längre straff för ”Snapchatvåldtäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagas domen i den så kallade ”Snapchatvåldtäkten” i Uppsala. Ingen av de inblandade är nöjda med straffen.

En man i 50-årsåldern och en man i 20-årsåldern dömdes i början av juni till fängelsestraff av Uppsala tingsrätt för övergrepp på en kvinna. Övergreppen ska ha filmats och lagts upp på det sociala mediet Snapchat i början av året. Den äldre mannen dömdes till två års fängelse för våldtäkt och mannen i 20-års åldern dömdes till två år och åtta månaders fängelse samt utvisning för bland annat anstiftan till våldtäkt och andra brott såsom exempelvis rån.

LÄS MER: Kvinnans egna ord om ”Snapchatvåldtäkten”

”Snapchatvåldtäkten”

Alla överklagar

Nu överklagas tingsrättens dom till Svea hovrätt. Åklagaren vill se längre fängelsestraff för de båda männen och menar att det finns flera försvårande omständigheter. Han poängterar att kvinnan varit i en utsatt situation och att männen har varit påtagligt hänsynslösa. Åklagaren anser att den äldre mannen ska dömas till minst två och ett halvt års fängelse och den yngre till tre år och fyra månaders fängelse.

LÄS MER: Döms till fängelse för ”Snapchatvåldtäkt”

Även de båda männen överklagar domen och vill se att straffen mildras. De menar att tingsrätten inte kunnat visa att de gjort sig skyldiga till brotten.

Målsägaren överklagar också domen och yrkar på att männen ska betala sammanlagt 160 000 kronor plus ränta i skadestånd.

Preliminärt ska överklagandena tas upp av Svea Hovrätt 10-12 juli.

LÄS MER: ”Snapchatvåldtäkten” – sista dagen i tingsrätten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Snapchatvåldtäkten”

Mer i ämnet