Delar av övergreppet har delats på sociala medier. Foto: TT / Montage

Ny filmad misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot männen som misstänks för den gruppvåldtäkt som sändes live på Facebook pågår just nu.

Nu kan SVT Nyheter Uppsala berätta att Uppsalapolisen utreder en ny misstänkt gruppvåldtäkt som ska ha filmats och spridits i sociala medier.

En man är häktad och ytterligare två söks misstänkta för inblandning i våldtäkten.

Den misstänkta våldtäkten anmäldes av kvinnan i början av januari. Ett vittne ska även senare ha spelat in delar av filmen som lagts ut i sociala medier och lämnat den till polisen, och polisen tror att det finnas mer material.

– Delar av händelsen är filmad och har lagts ut på Snapchat där den har legat under en tid. Den har varit tillgänglig för ett antal personer men det är i nuläget oklart hur många. Det finns en film som visar delar av händelsen, säger åklagare Thomas Forsberg.

Läs mer: Tre åtalas för livesänd våldtäkt

Mer material

Enligt åklagaren kan det finnas mer material. Polisen har beslagtagit en mobiltelefon och kommer att genomföra en teknisk undersökning.

– Med ganska stor sannolikhet finns det mer material, vi har en telefon i beslag och det finns uppgifter i utredningen som gör gällande att det ska finnas mer filmat material som kan kasta ljus på vad som har skett vid tillfället.

Två på fri fot

En man i 20-årsåldern är häktad misstänkt för bland annat våldtäkt. Ytterligare en man i 40-årsåldern är misstänkt för våldtäkt och söks av polisen. En tredje man i 20-årsåldern är misstänkt för underlåtenhet att anmäla våldtäkt. Även han söks av polis.

– Det är flera misstänkta våldtäkter i januari, de har skett på ett hotell i Uppsala. En person är misstänkt och häktad, men det finns även två personer på fri fot som är misstänka för delaktighet i brott vid det här tillfället.

Alla tre männen är på sannolika skäl misstänkta för brott.

– En person i 20-årsåldern är häktad för dels våldtäkt och dels för anstiftan alternativt medhjälp till våldtäkt. En person i 40-årsåldern är misstänkt för våldtäkt. Ytterligare en person i 20-årsåldern är misstänkt för underlåtenhet att anmäla våldtäkt. Alla tre är på sannolika skäl misstänkta för brott, säger åklagare Thomas Forsberg.

Enligt polisen har detta fall ingen koppling till den misstänkta våldtäkt som livesändes på facebook i januari, och där rättegången mot tre män pågår.

Läs mer: Livesända våldtäkten – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.