Foto: SVT/TT

Man anhållen för ”Snapchatvåldtäkten”

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i Uppsala. Sedan tidigare sitter en man i 20-årsåldern häktad misstänkt för våldtäkt och anstiftan alternativt medhjälp till våldtäkt.

Kvinnan anmälde våldtäkten i början av januari. Övergreppet ska ha filmats, för att sedan läggas ut på sociala medier. Det var när en kvinna i Göteborg, genom sitt barns telefon, sett den filmade våldtäkten på sociala mediet Snapchat som polisen kunde koppla ihop händelserna.

Våldtäkten ska ha ägt rum på ett hotell i Uppsala.

”Snapchatvåldtäkten”

Åklagaren har material

– Delar av händelsen är filmad och har lagts ut på Snapchat där den har legat under en tid. Den har varit tillgänglig för ett antal personer men det är i nuläget oklart hur många. Det finns en film som visar delar av händelsen, har åklagare Thomas Forsberg tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Sedan tidigare sitter en man häktad, misstänkt för brottet. Ytterligare en tredje man i 20-årsåldern misstänks för underlåtenhet att anmäla brottet och söks fortfarande av polis. Alla tre männen är på sannolika skäl misstänkta för brott.

– Med ganska stor sannolikhet finns det mer material, vi har en telefon i beslag och det finns uppgifter i utredningen som gör gällande att det ska finnas mer filmat material som kan kasta ljus på vad som har skett vid tillfället.

Liknande fall tidigare

Forsberg ser ingen koppling med den tidigare uppmärksammade våldtäkten i Uppsala, då brottet sändes live på Facebook.

Åtal väntas bli väckt mot den häktade mannen den 6 april. Arbete pågår nu för att kunna förhöra de övriga så snart som möjligt, för att på så sätt göra det möjligt att avsluta utredningen för de tre gemensamt.

– Vi arbetar nu för att säkra bevisningen inför åtal, säger åklagaren Thomas Forsberg, till TT.

Läs mer: Ny filmad misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala

Detta är Snapchat

  • En app som hör till kategorin ”sociala medier”. Har uppskattningsvis 100 miljoner användare.
  • Huvudsyftet med appen är fotodelning i och med att appen tillåter användaren att ta bilder och filmer som senare delas till eventuella följare.
  • Användare kan även pynta bilder och filmer med texter, ikoner och ljud.
  • Bilderna och filmerna visas för eventuella följare under en begränsad tid. Alltså: användaren i fråga kan bestämma hur länge eventuella följare ska se det delade materialet innan det försvinner.
  • Verbet i koppling till Snapchat är ”snappa”, och det delade materialet kallas ofta ”snaps”.
  • Följarna kan dock välja att ta så kallade skärmdumpar av det delade materialet, med syftet att spara det. Detta syns dock hos avsändaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Snapchatvåldtäkten”

Mer i ämnet