Foto: TT

”Snapchatvåldtäkten” – rättegången startar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startade första dagen i huvudförhandlingen gällande den misstänkta våldtäkt som ska ha spelats in och delats via det sociala mediet Snapchat.

Två män står åtalade för våldtäkt och respektive anstiftan till våldtäkt vid Uppsala tingsrätt. Under måndagen drog första rättegångsdagen igång.

Två åtalade

En man i 50-årsåldern är misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i Uppsala. Övergreppet ska ha filmats och sedan lagts upp på sociala mediet Snapchat. Våldtäkten ska ha skett på ett hotell i Uppsala under januari 2017.

”Snapchatvåldtäkten”

Den andre mannen, en man i 20-årsåldern, står åtalad för anstiftan av våldtäkt alternativt medhjälp till våldtäkt. Händelsen uppdagades i Göteborg, efter att en kvinna sett det misstänkta övergreppet via Snapchat.

Finns material

Åklagaren har tidigare uppgett att bevisläget är gott, då delar av det påstått spridda materialet finns att tillgå. Materialet ska visa delar av händelseförloppet, som åklagaren menar styrker brott.

– Jag har yrkat att mannen i fyrtioårsåldern ska dömas för våldtäkt och att den yngre mannen ska dömas för anstiftan eller alternativt medhjälp till våldtäkt, säger åklagare Thomas Forsberg.

LÄS MER: Åklagare: ”Filmen är central”

Nekar till brott

De misstänkta har i förhör gjort vissa medgivanden, men nekar till brott.

– Han har berättat att han inte har haft något uppsåt till de omständigheter som åklagaren lägger honom till last, säger Marianne Kellerman, advokat till den äldre mannen.

Rättegången väntas pågå fram till 22 maj, utstpritt på två tillfällen.

Snapchat

  • Ett av de stora och mest spridda sociala medierna.
  • Är en bild och videodelningsfunktion.
  • Användare delar korta videomaterial eller bilder, som mottagaren enbart får se en kort period.
  • Bilderna och filmerna skickas mellan parterna, alternativt mellan grupper.
  • Material från mediet går att spara ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Snapchatvåldtäkten”

Mer i ämnet