Hungerstrejken debatteras i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon väcks en debatt om de asylsökande palestinierna i riskdagen. Det är vänsterpartiets riksdagsledamot Torbjörn Björlund som i en interpellation väcker frågan med inspiration från hungerstrejken på Vaksala torg, som fortfarande pågår.

I över en månad har de asylsökande palestinierna, på Vaksala torg, protesterat mot långa väntetider och hanteringen av deras ärenden hos Migrationsverket. Och Torbjörn Björklund (V) påpekar i sin interpellation att ”det finns uppenbara brister i hanteringen av deras ärenden”.

Tre avslag för en person

En person i den sittrejkande gruppen har fått avslag tre gånger, men utvisningen kan inte verkställas och personen försätts i en limbosituation där han inte får stanna men inte heller får avvisas.

Strejkande palestinier

”Var finns logiken i detta”, skriver Torbjörn i interpellationen.

Ställer frågan – vill ha svar

Han vill nu bland annat ha justitie- och migrationsministerns svar på hur man tänker agera för att säkerställa att Migrationsverket följer lagen och de löften som de ger. Och hur man ska arbeta för att klara av en rättssäker, rättvis och human behandling av de asylsökande palestinierna i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejkande palestinier

Mer i ämnet