Foto: SVT

”Inga hot riktade mot Uppsala universitet”

Uppdaterad
Publicerad

Lunds universitet håller stängt idag, efter att hot har riktats via det sociala mediet Jodel. Uppgifter har florerat om att Uppsala också har hotats – något som säkerhetschefen dementerar.

”Några av er är ok. Gå inte till universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare.”

Så löd hotet som fick Lunds universitet att hålla stängt under måndagen. Uppmaningarna är en parafrasering på det meddelande som lämnades vid skolskjutningen i Oregon, USA den 1 oktober. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska också Uppsala ha utsatts för samma hot.

– Nej, det har inte inkommit några hot överhuvudtaget, varken till oss eller polisen, säger Christina Boman, säkerhetschef vid Uppsala universitet.

Menar ni direkta hot eller, som i det här fallet indirekta hot?

– Uppsala universitet har inte mottagit några hot.

Följer sociala medier

Eftersom det enligt säkerhetsavdelningen inte finns något konkret hot, så råder inte heller något förhöjt säkerhetsläge.

– Nej, däremot följer vi sociala medier och händelserna i Lund. Vi har också informerat vår egen personal och våra studenter om att vi inte är drabbade, säger Christina Boman.

Jodel, som är ett socialt medium, fungerar som en anslagstavla där användare kan lägga upp korta texter anonymt.

– Och anledningen till att Lunds universitet reagerade beror på att flera studenter polisanmälde inlägget. Vi har 45 000 studenter som brukar vara duktiga på att vidarebefordra om de ser något. Det hoppas vi att de gör nu med, säger Christina Boman.

”Vi är faktiskt väldigt snälla vanligtvis”

Reaktionerna bland uppsalaanvändarna är blandade, men visar framförallt på att hotinlägg är ovanliga på Jodel.

”Till alla er som skaffat Jodel idag: Hej och välkomna hit! Vi är faktiskt väldigt snälla vanligtvis” lyder det mest gillade inlägget på måndagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.