IVO kritiserar kommun för HVB-placering

Uppdaterad
Publicerad

Ett HVB-hem i Kramfors kommun har stängts ner efter att allvarliga missförhållanden uppdagats. Bland annat misstänks ägaren ha haft sexuella relationer med boende – vilket IVO nu slår ner på. På boendet fanns en pojke från Uppsala län placerad.

Flera pojkar misstänks ha blivit utnyttjade av ägaren till hemmet och boendet i Kramfors kommun ska ha mycket allvarliga missförhållanden. Lokalerna är i mycket dåligt skick, föreståndare och personal saknar utbildning och erfarenhet som är relevant för verksamheten.

Läs mer: Pojkar misstänks ha utnyttjats på HVB-hem

HVB-hem i Kramfors

– Förhållandena som vi har konstaterat bedömer vi utgör en fara för ungdomarnas liv, hälsa och säkerhet i övrigt, säger Pia Karlsson, enhetschef IVO.

Kommun misskötte skyldigheter

Pojken ska enligt IVO ha mycket omfattande behov av stöd, vilket han inte har erbjudits på HVB-hemmet. IVO bedömer att huvudmannen, en kommun i Uppsala län, åsidosatt sina skyldigheter att i samband med inskrivning av barn och unga särskilt kontrollera att HVB-hemmet är lämpligt utifrån den enskildes behov och verksamhetens tillstånd.

– Det är ju rätt det som IVO säger och det vet vi ju om och det är så vi ska jobba hos oss, säger förvaltningschefen i den aktuella kommunen.

Händelse polisanmäld

IVO har beslutat att återkalla ägarens tillstånd att bedriva hem för vård och boende.

Enligt förvaltningschefen i kommunen är pojken nu flyttad och mår bra. Händelsen är också polisanmäld.

– Vi behöver se vad som har brustit hos oss och se över våra rutiner så att vi verkligen kontrollerar de boenden som vi placerar i, säger förvaltningschefen i den aktuella kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-hem i Kramfors

Mer i ämnet