Foto: Peter Liander/Blekinge Flygflottilj

JAS-plan flyger över Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen och onsdagen kommer det att mullra en hel del över Uppsala. Fyra stridspiloter är här för att öva inför sommarens uppvisningar.

Just nu övar stridspiloter i JAS 39-Gripen flygplan inför årets flyguppvisningar i sommar då det blir ett flertal uppvisningar, både nationellt och internationellt.

– Senast de var här i Uppsala var år 2013. Det är trevligt när det är flyg i luften på en militär flygplats, säger major Mats Gyllander som är informationschef vid Luftstridsskolan på Ärna flygplats.

”Mer buller än vanligt”

Övningarna drog igång under tisdagseftermiddagen och avslutas onsdag eftermiddag. Torsdag förmiddag hålls öppen som reservdag ifall vädret hindrar flygningarna. Det blir fyra till åtta träningspass per halvdag och varje pass kommer att pågå sju till åtta minuter.

– Det innebär att vi hörs lite mer under den här koncentrerade tiden. I normalt fall startar och landar man bara i Uppsala. Nu ligger de kvar över flygplatsen vilket gör att det blir mer buller än vanligt, säger Mats Gyllander.

Goda möjligheter att se planen

Det är fyra svenska piloter från olika platser i landet som flyger. Dessutom närvarar två ungerska piloter som är här för att utbyta erfarenheter.

Om man vill se något av övningarna finns goda chanser, men man måste ta sig ut mot Ärna norr om Uppsala eftersom de flyger ganska lågt.

– Åker man ut mot flygfältet och hittar en trafiksäker plats att stanna vid så ser man väldigt bra, menar Mats Gyllander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.