Patrik Carlenberg och hunden Hampus./Det var en kniv av denna typ som Patrik använde vid attacken. Foto: Privat/TT

Kamphund gick till attack – Patrik högg den med kniv

Uppdaterad
Publicerad

Det var under en utflykt i Skutskär som Patrik Carlenberg och hans familj attackerades av en kamphund. Familjens hund Hampus gick emellan, men till slut var Patrik tvungen att hugga den aggressiva hunden med en kniv. Flera gånger.

Det var under tisdagseftermiddagen som familjen Carlenberg var ute på en utflyktspromenad i Rotskär i Skutskär. Familjen hade precis slagit sig ned vid strandkanten för att grilla lite korv när en aggressiv hund dök upp.

– Vi hade börjat att fixa med en brasa och jag satt och täljde lite pinnar så att vi kunde grilla korv. Barnen och mina föräldrar var med, säger Patrik Carlenberg.

Hunden gick till attack

Ungefär hundra meter bort ser familjen helt plötsligt en hund dyka upp. En hund som Patrik beskriver som en kamphund.

– Den var stor. Omkring 50 kilo skulle jag uppskatta, säger han.

Hunden tar helt plötsligt fart och börjar springa mot familjen.

– Vår hund Hampus märker snabbt att kamphunden är aggressiv och springer upp emot den. När den kanske är några meter ifrån oss ryker de ihop, säger Patrik.

Patrik reagerade

Hampus, som är jakthundsras; en basset griffon, är betydligt mindre än den attackerande hunden.

– Väldigt snabbt försöker ju jag dra bort kamphunden ifrån Hampus, och då börjar den ju bita på mig. Efter att vi slagits runt där ett tag ser jag inget annat alternativ än att hugga den, säger Patrik.

Patrik uppskattar att han högg den attackerande hunden en till två gånger.

– Den ena tog nog djupt. Jag var tvungen att hugga den ytterligare en gång då den inte reagerade först. Jag siktade mot kroppen.

Familjen chockades

Efter Patriks hugg flyr kamphunden iväg in i skogen igen. Kvar står han med en blodig kniv och en chockad familj.

– Vi försökte gå upp i skogen och se vart den tog vägen, för vi hade ju inte sett någon ägare tidigare. Den var helt ensam, okopplad, men vi såg ingen – heller ingen hund.

Hela situationen beskriver Patrik som upprörande.

– Det är direkt ansvarslöst att ha en hund släppt så där som man vet är aggressiv.

Ägarens fel

I och med att Patrik Carlenberg är en hundägare själv understryker han dock att det inte rör sig om rasen, utan om ägaren.

– Enligt min mening så är det nästan alltid ägarna som gör så att dessa typer av hundar är aggressiva. Hundar gör som förväntas av dem och anpassar sig efter vad man lär dem, säger han.

Efter den upprivande situationen var familjen snabba med att packa ihop sina prylar och gå i samlad trupp tillbaka genom skogen igen för att ta sig hem.

– Vi ringde också polis och anmälde direkt, säger han.

Arbetarbladet var först med att uppmärksamma händelsen, och till dem bekräftar Uppsalapolisen att en polisanmälan har inkommit. Gällande en hundattack.

– De sa att det handlade om nödvärn och att jag hade handlat rätt. De sa att de skulle vara uppmärksamma på liknande händelser framöver, men något aktivt sök skulle inte inledas då det var för stora områden att söka av.

Försökte söka upp ägaren

Väl hemma försökte familjen själva också leta reda på ägaren till hunden.

– Vi har frågat grannar och så. Mina föräldrar som bor här vet heller inte vems det kan vara, säger Patrik Carlenberg, som vanligtvis bor i Ulricehamn var är på besök hos de Gävleboende föräldrarna.

Hunden Hampus fick en del skador berättar Patrik. Däremot är han otroligt tacksam att hunden faktiskt gick emellan.

– Han fick en del ytliga skador som vi dokumenterade – om det skulle dyka upp mer allvarliga saker senare. Bland annat över nosen där han blev biten. Men jag tycker det är imponerande att Hampus helt enkelt ville skydda familjen, och satte oss först.

Hampus skadad

Hampus ligger nu och vilar till sig hemma.

– Vi har inte tagit honom till veterinär, och han ligger nu och vilar. Hampus ras är ju vanligtvis en lugn typ – så han tar det ganska chill nu.

Patrik å andra sidan verkar mer uppriven.

– Det är var såklart skrämmande. Om min familj och mina barn hade varit där själva, vet jag ju inte vad som hade hänt, säger han.

Hur det gick med den skadade kamphunden vet han inte.

– Den försvann in i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.