Patrik Carlenberg och hunden Hampus. Det var en kniv av denna typ som Patrik använde vid attacken. Foto: Privat/TT Foto: Privat/TT

Högg hund till döds – nu anmäld för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Det var i tisdags som familjen Carlenberg var ute på en vårpromenad i Rotskär i Skutskär när en hund attackerade familjen. Pappan Patrik tog då sin kniv och högg hunden ett flertal gånger. Nu är han anmäld för djurplågeri.

Anmälan inkom samma dag som händelsen skedde. Den dag som familjen var ute på en promenad, och tänkte grilla lite korv i Rotskär i Norduppland.

– Vi hade börjat att fixa med en brasa och jag satt och täljde lite pinnar så att vi kunde grilla korv. Barnen och mina föräldrar var med, sa Patrik Carlenberg till SVT Nyheter Uppsala då.

Under grillstunden dök det plätsligt upp en hund som Patrik Carlenberg beskrev som en ”kamphund”.

– Den var stor. Omkring 50 kilo skulle jag uppskatta, sade han då.

Tog fart mot familjen

Hunden tar helt plötsligt fart och börjar springa mot familjen.

– Vår hund Hampus märker snabbt att kamphunden är aggressiv och springer upp emot den. När den kanske är några meter ifrån oss ryker de ihop.

För att skydda sin familj och sin hund Hampus tog då Patrik beslutet att hugga hunden med den kniv han täljt grillpinnar med.

– Den ena tog nog djupt. Jag var tvungen att hugga den ytterligare en gång då den inte reagerade först. Jag siktade mot kroppen.

Hunden dog

Hunden ska efter huggen ha reagerat, och vänt på tassen och sprungit haltande in i skogen. Hunden avled senare av sina skador. Vilket Arbetarbladet har rapporterat om.

Uppsalapolisen bekräftade under tisdagen veckan efter att en polisanmälan inkommit mot Patrik gällande djurplågeri.

– Ja, jag kan säga att anmälan inkom samma dag som det här ska ha hänt, säger Uppsalapolisens Christer Nordström.

Anmälan är gjord av den familj som ägde den nu döda hunden.

– Enligt anmälan ska hunden under en promenad ha slitit sig från den sele den var kopplad i. Det var dottern som var ute med hunden, säger Christer Nordström.

Sprang hem skadad

Hunden ska sen ha återkommit till dottern, då skadad av huggsåren som Patrik åsamkat.

– Anmälan rör djurplågeri, och hunden dog senare. Men det är viktigt att understryka att Patrik än så länge inte är misstänkt för något brott – utan att enbart en anmälan har kommit in. Ärendet har alltså inte landat hos en utredare än.

Enligt Uppsalapolisens Christer Nordström täcker den så kallade nödvärnsrätten in mycket. En rätt som skulle kunna vara aktuell i detta fallet.

– Man har rätt att skydda sig själv, andra och sin egendom. Det täcker ganska mycket. Men varje fall måste utredas och bedömas från fall till fall.

Knäckfrågan

Frågan det eventuellt kommer handla om, förutsatt att en utredning påbörjas, är om Patrik Carlenberg använt sig av för mycket våld vid tillfället. Dock måste uppsåt styrkas för att det ska vara brottsligt. Enligt Christer Nordström riskerar också ägarna till hunden att bli skadeståndskyldiga.

– Det är egentligen för tidigt att spekulera i, men det finns en regel som heter culparegeln som handlar om fall där man handlat oaktsamt, vilket har lett till skador som man då kan bli skadeståndsskyldig till.

Kan hundägaren alltså bli skadeståndskyldig, i och med att hunden attackerat?

– För tidigt att säga då vi inte börjat utreda detta, men jag säger bara att den regeln finns, och att man som hundägare har ett strikt hundägaransvar gällande koppel och så.

Polisfråga

Patrik Carlenberg säger att det nu är polisen sak att utreda vad som hänt.

– Det är likadant om polisen tar till våld, det utreds också.

Kunde du gjort på något annat sätt för att få slut på attacken?

– Nej, jag försökte dra undan hunden, men den var starkare än jag var. Jag försökte också hota och skrämma hunden. Det hjälpte inte och då måste man reagera. Kanske om den den hade varit mindre, men nu var den ganska stor.

Hur tänker du kring att den faktiskt dog?

– Nu vet vi ju inte om den avlivades eller om den faktiskt dog av skadorna, men enligt min mening ska en hund som attackerar på det där sättet inte finnas bland folk.

Hundägare själv

I och med att Patrik Carlenberg är en hundägare själv understryker han dock att det inte rör sig om rasen, utan om ägaren.

– Enligt min mening så är det nästan alltid ägarna som gör så att dessa typer av hundar är aggressiva. Hundar gör som förväntas av dem och anpassar sig efter vad man lär dem, sa han till SVT Nyheter Uppsala förra veckan.

Patrik Carlenberg tror också att situationen hade kunnat bli mycket mer allvarlig om han inte handlat lika snabbt som han gjorde.

– Jag är ambulanssköterska, så jag tror att det spelade in i mitt snabba agerande.

Hur mår Hampus och familjen?

– Hampus varit lite tagen dagarna direkt efter, och barnen har gått och tänkt på det ganska mycket men alla mår med tanke på omständigheterna bra, säger Patrik Carlenberg.

Till Arbetarbladet säger Patrik att han inte kommer bäva inför att ge sig ut på grilltur igen.

– Det här var en engångshändelse.

LÄS MER: Kamphund gick till attack – Patrik högg den med kniv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.